Piyaz: tradiční turecký fazolový salát

Piyaz je tradiční turecký salát z bílých fazolí, cibule a bylinek, zalitý speciální kyselou zálivkou. V některých regionech Turecka se piyaz považuje za samostatný pokrm, zatímco jinde slouží jako příloha k hlavním jídlům, zejména ke köfte (placičky z mletého masa).

Piyaz: tradiční turecký fazolový salát.
Piyaz: tradiční turecký fazolový salát.

Piyaz má své kořeny v anatolské kuchyni, jeho název pochází z perského slova “piyāz” (cibule). Podobné pokrmy byly připravovány již v Osmanské říši. Nejvíce je piyaz spojen s regionem Antalya na jihozápadním pobřeží Turecka, kde vznikla specifická varianta zvaná “Antalya piyaz”. Tato regionální receptura je charakteristická přidáním tahini (sezamové pasty) do zálivky.

Recept na klasický turecký piyaz se skládá z bílých fazolí, cibule nakrájené na tenké plátky, rajčat, petrželky, koření sumak, olivového oleje, citronové šťávy, octa, soli a pepře. Volitelně se můžou pridat vejce, černé olivy nebo tahini.

Piyaz má v turecké kuchyni významné místo. Často se podává v tradičních restauracích specializujících se na köfte a kebaby. V Antalyi existují speciální restaurace zvané “piyazcı”, které se zaměřují především na přípravu tohoto salátu. Piyaz se také běžně objevuje na rodinných stolech během svátků a oslav.

I já jsem si piyaz na fotografii výše vychutnal v restauraci specializované na şiş köfte (masové placičky grilované na kovovém špízu). Jedna porce stála v restauraci Asmaalti Koftecisi (viz. Kam na jídlo v Konye) 80 TRY (50 Kč).

Dobrou chuť!

🇹🇷 Ochutnejte to nejlepší z Turecka! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o turecké kuchyni. Objevíte to nejlepší turecké jídlo a pití!