Poznańskie Muzeum Pyry je místem, které se detailně věnuje jedné jediné potravině: bramborám. Ty jsou jednou z nejdůležitějších a nejrozšířenějších plodin na světě. Zejména dětským (ale i dospělým) návštěvníkům nabízí jedinečný pohled na tuto skromnou, ale významnou plodinu.

Název “pyra” je místní výraz pro bramboru, který se používá v oblasti Velkopolska, kde se Poznaň nachází. Brambory hrají v polské kuchyni významnou roli (určitě ochutnejte pyry z gzikiem, szare kluchy nebo bramborovou babku) a jsou součástí mnoha tradičních polských pokrmů. Muzeum Pyry se snaží ukázat, jak důležitou roli brambory hrály a stále hrají v polské kultuře a gastronomii.
🇵🇱 Tip: Po skvělém polském jídle se v Poznani vypravte na některou z mnoha prohlídek města. Stojí to za to!

Expozice muzea je rozdělena do několika tematických částí, kterými provází vtipný průvodce v rámci komentované prohlídky. Návštěvníci se mohou dozvědět o původu brambor v Jižní Americe, jejich cestě do Evropy a jejich postupném rozšíření po celém světě. Muzeum také zdůrazňuje význam brambor v polském zemědělství a jejich roli v národním hospodářství. V expozici je i česká stopa ve formě plakátu varujícího před mandelinkou bramborovou.


Prohlídka trvá necelou hodinu a je pouze v polštině. Termín je vhodné rezervovat předem online, vstupné je 28 PLN (170 Kč). Sympatické je, že na samém začátku prohlídky si sami nakořeníte syrovou bramboru, kterou průvodce vloží do pece a na konci prohlídky je připravena ke konzumaci.
Pokud rozumíte polštině, pak se rozhodně jedná o zajímavé místo k navštívení.
Hezkou prohlídku!
Více informací o Poznaňském muzeu brambor získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
🇵🇱 Polsko na talíři, ve sklenici i v e-mailu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o polské kuchyni. Objevíte i málo známá, přesto skvělá, polská jídla!