Szare kluchy: polské bramborové noky

Szare kluchy jsou polské noky připravené z nastrouhaných syrových brambor, mouky a vajec. Jejich název „szare“ v překladu znamená „šedé“, což odkazuje na jejich barvu, kterou získávají díky použití syrových strouhaných brambor. Jedná se o polské jídlo typické pro region Velkopolsko.

Příprava szare kluchy není nijak složitá. Oloupané syrové brambory se nastrouhají najemno, smíchají se s moukou, vejcem a solí až vznikne tužší těsto. Z těsta se pak vytvářejí malé noky, které se vaří v osolené vodě. Uvařené noky se scedí a tradičně se podávají s horkými škvarky z vepřového bůčku a kyselým zelím.

Typické polské regionální jídlo: szare kluchy.
Typické polské regionální jídlo: szare kluchy.

Já jsem szare kluchy ochutnal v poznaňské restauraci Pyra Bar (viz. Kam na jídlo v Poznani), která se na tradiční polská jídla z brambor specializuje. Jedna porce zde stála 31 polských zlotých (185 Kč).

Na talíři mi přistála hora bramborových noků bohatě doplněných kousky smaženého bůčku a kyselého zelí. Skvělé jídlo vyrobené jen ze tří základních surovin.

Chuť jídla mi vzdáleně připomínala slovenské halušky bez bryndzy, ostatně v obou typech noků se používají brambory. Ve slovenských haluškách jsou vařené, do tohoto polského jídla se strouhají syrové.

Szare kluchy jsou stejně jako pyry s gzikiem skvělým příkladem toho, jak i z těch nejobyčejnějších surovin lze vytvořit chutné a syté jídlo.

Dobrou chuť!

❤️ Chcete si užít pravou chuť Polska? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli v Polsku objevit a vychutnat si autentické místní speciality.