Rogal świętomarciński: svatomartinský rohlík

Rogal świętomarciński, v češtině svatomartinský rohlík, je sladký rohlík s náplní z bílého máku, který se tradičně připravuje v Poznani a některých dalších částech Velkopolska u příležitosti svátku svatého Martina (11. listopadu). Dnes je díky své vysoké oblibě dostupný celoročně.

Rogal świętomarciński: svatomartinský rohlík.
Rogal świętomarciński: svatomartinský rohlík.

Legendy o vzniku svatomartinského rohlíku

Tradice pečení svatomartinských rohlíků sahá údajně až do pohanských dob, kdy se během podzimních svátků obětovali bohům voli nebo, jako náhrada, těsto stočené do volských rohů.  Římskokatolická církev tento zvyk převzala a spojila ho s postavou sv. Martina. Tvar těsta byl interpretován jako odkaz na podkovu, kterou měl ztratit světcův kůň.

V Poznani existovala tradice pečení svatomartinských rohlíků prokazatelně již v roce 1860, kdy byla v „Dzienniku Poznańskim“ publikována nejstarší dnes známá reklama na svatomartinský rohlík. Nejpopulární je však legenda, že tradice v současné podobě vznikla v listopadu 1891. Tehdy měl farář kostela sv. Martina apelovat na věřící, aby udělali něco pro chudé. Toho se chytil cukrář Józef Melzer, který starý recept oživil, bohatým měšťanům rohlík prodával a chudým jej dával zdarma.

Rogal świętomarciński: svatomartinský rohlík.
Rogal świętomarciński: svatomartinský rohlík.

Certifikát svatomartinského rohlíku

Aby cukrárna nebo pekárna mohla používat název „svatomartinské rohlíky“, musí získat certifikát Kapituly poznaňského tradičního svatomartinského rohlíku, která vznikla z iniciativy Cechu cukrářů a pekařů v Poznani, Řemeslnické komory a Městského úřadu v Poznani.

V roce 2015 tento certifikát získalo 101 pekáren a cukráren, pokud budete kupovat pravý svatomartinský rohlík, pak s vysokou pravděpodobností bude certifikát někde v prodejně vystaven. V Poznani ale lehce můžete narazit i na „neautorizované kopie“, takové pečivo je označeno prostě jako „rohlík plněný bílým mákem“.

S tím se pojí i to, že pekaři s certifikátem musí dodržovat i recepturu. V receptu certifikovaného svatomartinského rohlíku se ale jasně uvádí, že těsto musí být připraveno z margarínu. Některé pekárny se však vědomě rozhodnou změnit recept a použít máslo. Přece jen těsto s máslem je aromatičtější, křupavější a chutnější.

Chráněné zeměpisné označení svatomartinského rohlíku

Svatomartinský rohlík je natolik unikátní pečivo, že Nařízením Komise (ES) č. 1070/2008 ze dne 30. října 2008 byl název „rogal świętomarciński“ zapsán do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení.

Cena svatomartinského rohlíku

Cena svatomartinského rohlíku závisí na jeho váze. Certifikovaný výrobek může mít hmotnost mezi 150 až 250 gramy. Jeden velký rohlík tak může vyjít přibližně na 15 polských zlotých (100 Kč).

Vyplatí se koupit a ochutnat? Podle mne rozhodně! Dostanete poctivou porci náplně, svatomartinský rohlík je většinou hodně velký a vy tak můžete i dodržet tradici a rozdělit se o něj.

A pokud vám svatomartinský rohlík zachutná, rozhodně v Poznani navštivte zábavnou show, kde vám jeho přípravu ukážou od začátku až do konce.

Dobrou chuť!

❤️ Jste fanouškem bigosu nebo milujete żurek? Chcete poznat i další polská jídla? Přihlaste se do mého newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět o polském jídle a pití.