Rožnov pod Radhoštěm je pro mne jedno z nejhezčích měst nejen na Moravě, ale v celém Česku. Několik let jsem do něj pravidelně jezdil, i nyní jej minimálně jednou za rok navštívím, abych se mohl zúčastnit festivalu Jánošíkův dukát v nádherném skanzenu v přírodě. Proto jsem byl moc rád, že jsem mohl konečně zavítat do restaurace v nově zrekonstruované Ville Rosenaw.
Ve Ville se snaží hostům představit místní valašskou kuchyni povznesenou na vyšší úroveň, stejně tak zde na stálém jídelním lístku naleznete i mezinárodní jídla. Restaurace v době obědů nabízí i cenově výhodné obědové menu.

Jako polévku jsem si vybral valašskou kyselicu s hřiby a švestkami za 85 Kč ze stálého menu. Kyselica je patrně nejznámější valašská polévka, doma se u nás často vařila a já jí snědl spousty porcí. Sušené švestky, které zde do polévky přidávají, byly příjemným obzvláštněním, kyselica byla hustá, krémová, přiměřeně kyselá. Dokonalé provedení.

Ochutnal jsem i hovězí vývar s trhaným masem, domácími nudlemi a kořenovou zeleninou za 85 Kč, také ze stálého menu. Vývarem zde zalijí zeleninu a maso přímo před hostem.

Z obědového menu jsme vybrali vepřová líčka s petrželovými bramborami za 199 Kč.

A také smaženou tresku s bramborovou kaší a rajčatovým salátem za 195 Kč. Protože bramborovou kaši miluji, nemohl jsem odolat a také jsem ochutnal, kaše neměla chybu, stejně tak jako treska v trojobalu.

Já si ze stálého menu vybral bramborové strapačky s uzeným masem a kyselým bílým zelím se špekem, karamelizovanými hruškami, šlehanou bryndzou s pažitkou za 175 Kč. Karamelizované hrušky se k strapačkám, zelí a uzenému dokonale hodily, opět pokrm příjemně obzvláštnily. Jídlo bylo syté, porce veliká. Tyto strapačky bych si moc rád dal znovu.

Jako dezert jsme objednali borůvkový knedlík s vanilkovou omáčkou a mákem za 179 Kč. Ten byl sice na obědovém menu jako hlavní chod, ale my se o něj rozdělili. Borůvek (ve valašštině „hafer“) bylo v knedlíku poctivé množství, stejně tak vanilková omáčka nezklamala. (Pokud milujete borůvky, doporučuji se zastavit i na klasické borůvkové knedlíky z Kohútky, která je nedaleko.)

Jako dezert jsme vybrali i čokoládový fondant s crème brûlée zmrzlinou a malinovou omáčkou za 95 Kč. Lávový dortík byl bezchybně provedený, horká čokoláda po rozkrojení stále tekla, kombinace s malinami je osvědčená volba.

Ve Ville Rosenaw mají na čepu místní pivo Radegast, půl litru vyjde na 55 Kč. Zvolit můžete ale i Bernarda.

V době naší návštěvy jsme byli usazeni do spodní části restaurace zvané Slivovina. Místo bylo útulné, vzdušné, sympatická byla tapeta s motivem trnky (švestky).

Posadit se můžete ale i na prostorné zahrádce. To v době naší návštěvy ale bohužel kvůli dešti nebylo možné.
Pokud zamíříte do Rožnova pod Radhoštěm, ať už do skanzenu nebo na některou z mnoha kulturních akcí, které se zde konají, určitě dejte jídle ve Ville Rosenaw šanci. Věřím, že nebudete zklamáni.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: