Česká kuchyně: ta nejlepší tradiční jídla, která byste měli ochutnat


Česká kuchyně je charakteristická používáním bohatých smetanových omáček, vepřového masa, brambor nebo kysaného zelí. Mezi klenoty české kuchyně patří „svíčková na smetaně„, což je hovězí maso pečené se zeleninou, podávané v omáčce ze smetany a ozdobené šlehačkou a brusinkami. Guláš je původně maďarským pokrmem, v Česku má ale svou vlastní verzi, která se podává s houskovým knedlíkem. „Vepřo-knedlo-zelo“ je dalším tradičním jídlem, kde pečené vepřové maso doprovází houskový knedlík a kyselé zelí. Vánoce v Česku tradičně voní po smaženém kaprovi.

Česko je proslulé svou tradicí výroby piva. Pivo je zde nesmírně populární a má dlouhou historii. Plzeňský Prazdroj, Budvar a Staropramen jsou jen některé z mnoha významných českých pivních značek. Češi si často objednávají pivo k obědu i večeři a pivo je důležitou součástí české kultury. Celosvětově známý je bylinný likér Becherovka nebo ovocná pálenka ze švestek „slivovice„.

České polévky a předkrmy

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky je snad nejvíce klasická česká polévka. Je oblíbená pro svou vynikající chuť a schopnost zasytit. Vývar se vaří z hovězích kostí a masa s přídavkem kořenové zeleniny jako je mrkev, petržel a celer. Po dlouhém vaření se vývar prolije přes síto nebo plátýnko, stane se tak čirým. Maso se obere od kostí, nakrájí a vrátí do vývaru. Do hotového vývaru se také přidávají malé játrové knedlíčky. Nudle jsou nejčastěji tenké a krátké.

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Kromě hovězího se často používá také kuřecí nebo slepičí maso. Polévka je doporučována i jako jako lék na různé neduhy, věří se, že doplňuje sílu. Pro mnohé Čechy je hovězí vývar s játrovými nedlíčky a nudlemi symbolem domova a rodinných tradic.

Hovězí vývar s nudlemi, zeleninou a jedním velkým játrovým knedlíčkem
Hovězí vývar s nudlemi, zeleninou a jedním velkým játrovým knedlíčkem

Kulajda

Kulajda je tradiční česká polévka s charakteristickou kyselou chutí. Kulajda kombinuje hříbky, brambory, smetanu, kopr a koření. Nezbytnou součástí kulajdy je vajíčko připravené tak, aby žloutek zůstal tekutý. Toto vajíčko přidává další krémovou texturu a chuť. Kulajda je díky hříbkům často spojována s horami.

Kulajda z lesních hříbků s vajíčkem
Kulajda z lesních hříbků s vajíčkem

Kaldoun

Kaldoun je vývar z drůbežích drobů (krk, křídla, žaludek, srdce). Jídlo pochází již z dob Rakouska – Uherska, kterého bylo české území součástí. Jedná se o mimořádně chutný pokrm, který zužitkovává zbytky, které neputovaly na pekáč společně s pečínkou. Do kaldounu se často přidávají i játrové knedlíčky.

Husí kaldoun
Husí kaldoun

Valašská kyselica

Valašská kyselica je je regionální polévka z Valašska, což je region na východě České republiky. Jedná se o druh polévky z kysaného zelí, klobásy (nebo uzeného masa), hub a dalších ingrediencí.

Valašská kyselica s hříbky a švestkami
Valašská kyselica s hříbky a švestkami

Další polévky

Mezi další tradiční polévky patří zelňačka, bramboračka, česnečka, rajská, čočková, dršťková polévka nebo kyselo.

Hovězí tatarák s topinkami

Hovězí tatarák zcela jistě nepatří mezi původní česká jídla, tam se ale bez pochyb řadí topinka. Topinka je krajíc chleba, který je opečený na pánvi do zlatova a následně potřen česnekem. Někdy se připravuje i na sucho, bez použití oleje. Může být podávána jako samostatný pokrm například v hospodách nebo jako příloha k jiným jídlům. V Česku na topinku velmi často narazíte v kombinaci s hovězím tatarákem.

Hovězí tatarák s topinkami
Hovězí tatarák s topinkami

Šunka s křenem

Šunka s křenem je tradiční český předkrm. Pro mnohé Čechy je toto jídlo neodmyslitelnou součástí svátečního stolu, zejména svatebního. Tento jednoduchý pokrm spojuje sladkost a šťavnatost kvalitní šunky s pikantním křenem. Před mnoha lety se v Česku jídlo tradičně podávalo ve formě šunkové rolky plněné křenem, nyní se servíruje již v moderní podobě.

Pražská šunka, bramborová placka, jablečný křen, řeřicha
Pražská šunka, bramborová placka, jablečný křen, řeřicha

Česká hlavní jídla

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších českých jídel. Jedná se o hovězí maso, které je pomalu dušené společně s mrkví, petrželí, celerem a cibulí. Po uvaření masa se k rozmixované zelenině přidává smetana, což omáčce dodává krémovou konzistenci a bohatou chuť. K jídlu tradičně patří houskové knedlíky, které omáčku dokonale nasají. Svíčková je často ozdobena šlehačkou a brusinkami. Toto jídlo je pro mnohé Čechy symbolem domova, rodinných oslav a tradiční české kuchyně.

Svíčková na smetaně, houskový a karlovarský knedlík, šlehačka, brusinky
Svíčková na smetaně, houskový a karlovarský knedlík, šlehačka, brusinky

Řízek

Řízek je tradiční pokrm střední Evropy, obzvláště oblíbený v Česku. Tradiční český řízek je obvykle vyroben z vepřového nebo kuřecího masa, které je obalené v mouce, v rozšlehaném vajíčku a nakonec obalené v strouhance. Následně se smaží na pánvi dozlatova. Podává se s bramborovým salátem nebo s bramborami. Řízek je považován za sváteční jídlo, často se připravoval v neděli.

Řízek z vepřové krkovice s bramborovým salátem
Řízek z vepřové krkovice s bramborovým salátem
Vepřový řízek s bramborami v máslové emulzi
Vepřový řízek s bramborami v máslové emulzi

Jitrnice

Jitrnice je tradiční český a slovenský pokrm vytvořený z vepřových vnitřností, které jsou rozemlety a smíchány s dalšími ingrediencemi. Tato směs je poté naplněna do střev (obvykle vepřových, dnes ale často již průmyslově vyráběných), která jsou poté vařena. Před podáváním se často osmaží nebo opeče v troubě. Jitrnice je často spojována s tradičním českou zabijačkou, kdy je prase zabito a všechny jeho části jsou využity k přípravě různých pokrmů. Jitrnice je jedním z mnoha produktů, které se během zabijačky vyrábějí. Jitrnice je velmi specifický pokrm, který nemusí chutnat každému.

Jitrnice s růžičkovou kapustou, bramborami a medvědím česnekem
Jitrnice s růžičkovou kapustou, bramborami a medvědím česnekem
Mufloní jitrnice s bramborovou kaší
Mufloní jitrnice s bramborovou kaší

Bramborový knedlík plněný uzeným masem

Bramborový knedlík plněný uzeným masem patří mezi tradiční české pokrmy. Těsto je z vařených a rozmačkaných brambor, mouky a dalších ingrediencí. Uzené maso je nasekáno na malé kousky. Z těsta se vytvarují malé placky, do jejichž středu se dá kousek masa. Poté se těsto zabalí, aby se vytvořil knedlík. Knedlíky se vloží do vroucí, osolené vody a vaří se, dokud nevyplavou na povrch. Hotové knedlíky se podávají horké, s kysaným zelím či šťávou z masa. Tento pokrm je velmi oblíbený, často se nachází v nabídce českých hospod a restaurací.

Bramborový knedlík plněný uzeným žebrem s červeným zelím
Bramborový knedlík plněný uzeným žebrem s červeným zelím

Český chřest

Chřest je v Česku oblíbenou sezónní zeleninou. Český chřest má vysokou kvalitu a je ceněn pro svou jemnou chuť a křehkost. V ČR se pěstuje především bílý chřest, méně často zelený. Pěstování chřestu má dlouhou tradici. Díky mírnému podnebí a vhodné půdě je několik regionů v Česku ideálních pro jeho pěstování. Na pole s chřestem nejčastěji narazíte v okolí Mělníka a Znojma.

Grilovaný chřest s křepelčími vejci, brambory a holandskou omáčkou
Grilovaný chřest s křepelčími vejci, brambory a holandskou omáčkou
Slané tvarohové kuličky, chřest, mandle a koprový olej
Slané tvarohové kuličky, chřest, mandle a koprový olej

Další hlavní jídla

Mezi další tradiční česká jídla patří guláš, „vepřo, knedlo, zelo“, koprovka, kachna se zelím a knedlíkem, ikonický smažený sýr nebo sekaná.

Česká rybí jídla

Kapr

Česko je zemí s dlouhou historií chovu ryb v rybnících. Ryby ale bohužel patří mezi méně konzumovaná jídla. Národní rybou je kapr, nejvyhlášenější jsou kapři z oblasti Třeboně. Skoro každý Čech jí kapra minimálně jednou ročně, na Štědrý večer. Kapr se konzumuje obalený jako řízek, přílohou je bramborový salát. Na menu restaurací, které jsou v oblasti Třeboňska, najdete nejčastěji kapří hranolky.

Kapří tatarák s okurkovou polévkou
Kapří tatarák s okurkovou polévkou

Pstruh

Pstruh je jedním z nejrozšířenějších druhů ryb na místním jídelníčku. Díky své jemné chuti a křehkému masu je velmi oblíbený. Tradiční recepty často zahrnují pečeného nebo smaženého pstruha s bylinkami a citronem.

Smažený pstruh s hranolkami
Smažený pstruh s hranolkami

Candát

Candát je považován za jednu z nejchutnějších sladkovodních ryb, která se vyskytuje v českých vodách. Má měkké, bílé maso s jemnou chutí, což z něj činí oblíbenou volbu pro různé gastronomické pochoutky. V české kuchyni se často podává pečený či grilovaný s bylinkami. Kvůli své chuti a kvalitě masa je candát často považován za delikatesu. Ačkoli není tak běžný na českém jídelníčku jako pstruh či kapr, jeho obliba v posledních letech roste.

Pečený candát s tarhoňou
Pečený candát s tarhoňou

České dezerty a sladkosti

Ovocné tvarohové knedlíky

Tvarohové knedlíky patří mezi oblíbené české dezerty. Jedná se o měkké, vařené knedlíky, kde jednou ze základních složek těsta je tvaroh. Jako náplň slouží čerstvé ovoce jako jsou jahody, meruňky nebo borůvky. V restauracích je možné narazit i na knedlíky plněné nugátem. Doma připravované ovocné knedlíky se jen zasypou cukrem a zalijí rozpuštěným máslem, v restauracích se podávají i s ovocnou omáčkou nebo zmrzlinou.

Tvarohové knedlíky plněné nugátem s borůvkovou omáčkou
Tvarohové knedlíky plněné nugátem s borůvkovou omáčkou

Ovocné kynuté knedlíky

I české kynuté knedlíky plněné ovocem jsou tradiční a oblíbenou pochoutkou, často podávanou jako hlavní jídlo nebo dezert. Nejčastěji jsou plněny švestkami, meruňkami, borůvkami nebo jahodami. Před podáváním jsou posypány cukrem a zality rozpuštěným máslem. Těsto, které je oproti tvarohovým knedlíkům mnohem nadýchanější, se nejdříve nechá nakynout a poté se do něj zabalí ovoce. Kynuté knedlíky se připravují v páře. Když jsou hotové, knedlíky mají měkkou, ale pevnou konzistenci.

Povidlový kynutý knedlík s tvarohem, mákem, cukrem a máslem
Povidlový kynutý knedlík s tvarohem, mákem, cukrem a máslem
Kynuté knedlíky plněné borůvkami s mákem, cukrem a máslem
Kynuté knedlíky plněné borůvkami s mákem, cukrem a máslem

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem patří mezi oblíbená česká sladká hlavní jída. Buchtičky jsou vyrobeny z kynutého těsta, které obsahuje mouku, mléko, cukr, vejce a droždí. Buchtičky se  tradičně pečou v pekáči. Jsou bohatě zalité vanilkovým krémem, který se připravuje z mléka, žloutků, cukru, vanilkového lusku nebo vanilkového extraktu. K zahuštění se používá kukuřičný škrob. Horký vanilkový krém je nalit přes ještě teplé buchtičky. Toto jídlo skoro u každého vyvolává vzpomínky na dětství. Název pokrmu pravděpodobně vznikl od žluté barvy krému připomínající zlato – jídlo připomínalo na talíři hromádku zlatých mincí – dukátů.

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem (poloviční porce)
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem (poloviční porce)

Zákusky

V české kuchyni termín „zákusky“ odkazuje na různé druhy sladkých dezertů, které se podávají jako doplněk k čaji, kávě nebo jako sladká tečka na závěr jídla. Mezi nejznámější zákusky patří větrník, indiánek, kremrole, punčový řez, špička, laskonka a mnohé další.

Větrník
Větrník

Sladkosti s mákem

Mák patří v Česku mezi velmi oblíbený typ náplní sladkých koláčů, ideální je kombinace máku a švestek. Používá se ale i v hlavních chodech (nudle s mákem). Historicky mák symbolizuje bohatství a úspěch. Česká republika je tradičně jedním z největších spotřebitelů máku v Evropě. Konzumace máku je v Česku legální, mák používaný v jídlech nemá žádné omamné účinky.

Makový závin se švestkami
Makový závin se švestkami

České speciality

Obložené chlebíčky

Obložené chlebíčky jsou ikonickým českým pokrmem, který se často objevuje na oslavách, párty a různých společenských událostech. Jedná se o malé kousky nakrájené veky, které jsou obloženy různými ingrediencemi jako jsou šunka, salám, sýr, vajíčko, zelenina a další. Na veku se tradičně nanáší bramborový salát (každá domácnost ale má svou preferovanou pomazánku, například česnekovou). Výzdoba chlebíčků může být velmi kreativní. Každý chlebíček je malé umělecké dílo, které láká oko i chuťové pohárky. Obložené chlebíčky se na oslavy velmi často připravují doma, koupíte je ale i ve specializovaných prodejnách. Můžou se zdát podobné španělským tapas nebo benátským cicchetti, jedná se ale o jiné jídlo. Jsou dokonalým spojením tradice a kreativity v české kuchyni.

Obložené chlebíčky
Obložené chlebíčky

Olomoucké tvarůžky

Olomoucké tvarůžky jsou pravděpodobně nejznámějším českým sýrem. Mají výraznou vůni a specifickou chuť. Vznikly v okolí moravského města Olomouc. Historie výroby tvarůžků sahá až do 15. století. Tvarůžky jsou malé, ploché, obvykle ve tvaru kruhu s žlutohnědou barvou a měkkou, lepkavou konzistencí. Chuť a vůně tohoto sýra je silná, což je důsledkem specifického způsobu výroby z nízkotučného tvarohu a následného zrání. Olomoucké tvarůžky se můžou pochlubit ochranou v podobě chráněného označení původu od Evropské unie. V Česku se nejčastěji konzumují samotné s chlebem a máslem, v pomazánkách a velmi oblíbené jsou také smažené tvarůžky.

Olomoucké tvarůžky
Olomoucké tvarůžky

České nealkoholické nápoje

Kofola

Kofola je oblíbený nealkoholický nápoj původem z Československa, který byl vyvinut v 60. letech 20. století jako alternativa k západním kolovým nápojům (Coca-Cola, Pepsi Cola). V té době byly tyto nápoje v zemi obtížně dostupné kvůli komunistickému režimu. Kofola má jedinečnou chuť, která se liší od Pepsi nebo Coca-Coly. Její receptura obsahuje směs několika bylin a ovocných esencí, což jí dává specifický, mírně bylinkový nádech. Po sametové revoluci v roce 1989, i přes nástup mnoha západních značek, si Kofola udržela svou pozici na trhu a je stále velmi oblíbená. K dostání jsou ochucené varianty nebo Kofola bez cukru. Kofolu jde koupit také točenou.

Kofola
Kofola

České alkoholické nápoje

České pivo

České pivo má dlouhou a bohatou historii. První záznamy o výrobě piva na českém území pocházejí z 10. století, ale pravděpodobně se zde pivo vařilo mnohem dříve. České země byly bohaté na chmel, což přispělo k rozvoji pivovarnictví. Česká republika má jednu z nejvyšších spotřeb piva na hlavu na světě. Pivo hraje důležitou roli v české kultuře. Nejznámějším českým pivem je Plzeňský Prazdroj, který byl poprvé uvařen v roce 1842 v Plzni. V Praze si můžete skvěle načepovanou Plzeň vychutnat například na tematické pivní stezce „Pražská pivní ZOO„.

Čepovaný Plzeňský Prazdroj
Čepovaný Plzeňský Prazdroj

V posledních desetiletích zažívá mnoho zemí včetně Česka „řemeslnou pivní revoluci“, což znamená nárůst počtu malých, nezávislých, řemeslných pivovarů. Tyto malé pivovary se zaměřují na kvalitu, tradiční metody výroby a inovativní recepty. V České republice je tento trend obzvlášť viditelný. Malé pivovary experimentují s různými styly piva, které nejsou jen tradiční české ležáky. Najdete zde vše od IPA, stoutů, až po piva zrající v sudech. Mezi známé řemeslné pivovary v Česku patří například pivovar Matuška, pivovar Zíchovec, pivovar Kocour, pivovar Raven, pivovar Clock, pivovar Falkon a mnoho dalších.

Lahvové pivo z pivovaru Zíchovec - polotmavý speciál Magor
Lahvové pivo z pivovaru Zíchovec – polotmavý speciál Magor

Moravské víno

Morava je hlavní vinařskou oblastí Česka. Je známá svými bílými vínami, i když se zde v posledních letech vyrábějí také skvělá červená vína. Morava je rozdělena do několika vinařských podoblastí, z nichž nejznámější jsou Mikulovská, Velkopavlovická, Slovácká a Znojemská. Jednou z charakteristik moravského vinařství jsou tradiční vinné sklípky, které se často nacházejí v malebných vesnicích jako jsou Velké Bílovice nebo Petrov. Pro ty, kdo mají zájem kombinovat turistiku s ochutnávkou vín, existuje řada vinařských stezek. Tyto stezky vedou přes vinice a nabízejí krásné výhledy na krajinu. Za národní odrůdu se považuje ryzlink vlašský.

Červené víno na vinici svaté Kláry v Praze
Červené víno na vinici svaté Kláry v Praze

Becherovka

Becherovka je tradiční český bylinný likér, který pochází z města Karlovy Vary. Je známá svou bylinkovou chutí. Becherovka byla poprvé připravena v roce 1807 lékárníkem Johannem Becherem, původně byla prodávána jako lék na trávení a další střevní potíže. Má výrazný bylinný profil s nádechem skořice a badyánu. Její chuť je mírně hořká a kořenitá. Přesná receptura je tajemstvím a je známa jen několika málo lidem, obsahuje ale prý přes 20 různých bylinek a koření. Tradičně se Becherovka podává studená jako digestiv po jídle. V Karlových Varech je možné navštívit Jan Becher Muzeum, kde se zájemci dozví více o historii a výrobě tohoto známého likéru.

Bylinný likér Becherovka
Bylinný likér Becherovka

České koktejly

Česká republika je známá především svým pivem. Existuje ale i několik málo původních českých koktejlů, využívajících místní alkohol:

  • Beton – kombinace Becherovky a toniku, oficiální národní koktejl. Beton je složený ze 4 cl bylinného likéru Becherovka, 1 cl čerstvě vymačkané citronové šťávy, 20 cl toniku, plátku citronu a ledu.
  • Bavorák – kombinace Fernetu a toniku. Bavorák je složený ze 4 cl Fernet Stock Original, 15 cl toniku, plátku citronu a ledu.
Gin, citronová šťáva, levandulový sirup a soda (pražská restaurace Le Grill)
Gin, citronová šťáva, levandulový sirup a soda (pražská restaurace Le Grill)

Zajímavosti spojené s jídlem a pitím v Česku

  • Pivo a guláš: přestože jsou oba tyto produkty často spojovány s Českou republikou, mnoho lidí může být překvapeno zjištěním, že zatímco pivo má v Česku tisíciletou tradici, guláš byl do české kuchyně převzat až v 19. století z Maďarska.
  • Houskový knedlík: knedlíky mají v mnoha kulturách své pevné místo, český houskový knedlík (zkráceně „HK“), podávaný jako příloha k masu s omáčkou, je specifický svou strukturou a chutí. Houskový knedlík je jednou ze základních příloh k jídlům s omáčkou. Nikdy se nedrží v ruce.
  • Tradiční vánoční kapr: kapr je tradičním jídlem na českém vánočním stolu. V prosinci je běžné vidět na ulicích prodejce, kteří nabízejí k prodeji živé kapry v nádržích s vodou.
  • Moravský vrabec: navzdory názvu se jedná o tradiční pokrm z vepřového masa, často podávaný s knedlíky a kysaným zelím. Stejně tak „španělský ptáček“ je plněná rolka z hovězího masa.
  • Svatomartinské víno: 11. listopadu se v Česku oslavuje svátek svatého Martina a tento den je také tradičním začátkem sezóny mladých vín zvaných „Svatomartinské“. Jedná se vlastně o jakousi českou obdobu francouzského „Beaujolais nouveau“. Na svatého Martina se také tradičně konzumuje svatomartinská husa se zelím a knedlíkem.
  • Kysané zelí: kysané zelí je klíčovou složkou mnoha českých jídel, včetně zelné polévky. Je to důsledek dlouhé historie nakládání zelí v českých zemích. Na venkově prakticky všichni nakládali doma zelí (i má rodina).
  • Smažený sýr: ačkoli „smažák“ není tradičním historickým pokrmem, smažený sýr se v posledních desetiletích stal skutečně ikonickým jídlem v českých restauracích a stáncích rychlého občerstvení.
Smažený hermelín, brambor, tatarská omáčka
Smažený hermelín, brambor, tatarská omáčka

Další informace

Obvyklé ceny v českých restauracích

Ceny za jídlo v restauracích se liší ve velkých českých městech (Praha, Brno) a zbytkem republiky. Výhodné obědové menu v Praze jde pořídit cca za 200 Kč, jídla v rámci večeře začínají přibližně na 250 – 350 Kč. Točený půllitr dvanáctistupňového piva vyjde na necelých 60 Kč. Zákusky v cukrárnách pořídíte cca za 50 Kč a více. Mimo Prahu a Brno jsou ceny nižší.

Spropitné v českých restauracích

Je běžné dávat v českých restauracích spropitné, které se obvykle pohybuje mezi 5 – 10 % z celkové útraty. Spropitné většinou není automaticky zahrnuto v ceně. Obsluhující personál ocení, pokud je spropitné zaplaceno v hotovosti (přestože účet za jídlo a pití zaplatíte kartou).

Nejlepší restaurace v Praze

Pokud bych si měl vybrat nejlepší restaurace v Praze zaměřené na českou kuchyni, vybral bych bez většího váhání restauraci Kuchyň na Pražském Hradě a pak moji aktuálně nejoblíbenější restauraci Výčep na ulici Korunní. V obou dostanete špičkovou českou kuchyni připravenou moderním způsobem. Špičkovou českou a mezinárodní kuchyni spojenou s neuvěřitelně krásným výhledem na Vltavu a Karlův most dostanete i v restauraci Mlýnec (o víkendech můžete vyzkoušet i jejich skvostný brunch).

Česko (Praha) a michelinské restaurace

Česko má 27 restaurací zařazených na michelinský seznam, aktuálně jsou všechny v Praze. Dvě restaurace mají jednu michelinskou hvězdu – restaurace Field a restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. Kompletní a aktuální přehled najdete v článku „Michelinské restaurace v ČR„. Můj osobní tip na michelinskou restauraci s českou kuchyní: restaurace Výčep.

Hovězí tatarák na topince
Hovězí tatarák na topince

Jaké je nejlepší české jídlo?

Pokud bych měl vybrat tři osobní favority, tak pro mne nejlepší české jídlo je:

  1. Kulajda
  2. Koprovka
  3. Smažený sýr s bramborem a tatarskou omáčkou

České food festivaly

  • Festival otevřených sklepů: populární událost, která se koná v různých vinařských regionech České republiky, zejména na Moravě. Během tohoto festivalu místní vinaři otevírají své vinné sklepy veřejnosti, což návštěvníkům umožňuje ochutnat různá vína, seznámit se s vinařskými tradicemi a užít si atmosféru vinařských vesnic.
  • Vinobraní: u příležitosti vinobraní se po celém Česku koná mnoho oslav spojených s vínem. Návštěvníci vinobraní mají možnost ochutnat různé druhy vína, včetně „burčáku“, což je mladé víno v raném stadiu fermentace.
  • Apetit piknik: oblíbený food festival v Praze, který je spojen s časopisem Apetit, což je populární český gastronomický měsíčník. Festival se zaměřuje na kvalitní jídlo, řemeslné produkty a moderní kulinářské trendy.
  • F.O.O.D. piknik: další oblíbený food festival v Praze, který organizuje konkureční gastronomický časopis. Zaměřuje se na moderní gastronomii, kvalitní suroviny a inovativní kulinářské přístupy. Mnoho kuchařů a kulinářských expertů zde předvádí své dovednosti v rámci live cooking představení. Stánky na festivalu nabízejí širokou škálu jídel z různých kultur a kuchyní, od tradičních českých specialit po mezinárodní delikatesy.

Gastronomické suvenýry z Česka

Kromě běžně známých gastronomických specialit nabízí česká kuchyně mnoho dalších lahůdek, které stojí za to přivézt jako suvenýr. Karlovarské oplatky, tenké křupavé wafle s různými příchutěmi, jsou tradičně vyráběné v Karlových Varech a jsou oblíbeným suvenýrem. Dalším významným alkoholickým nápojem je medovina, tradiční slovanský nápoj vyráběný z medu.  Pardubické perníčky jsou kořeněné cukroví, další sladká pochoutka, kterou si můžete odvézt. Kromě známé slivovice Česko vyrábí i další pálenky z hrušek, jablek nebo meruněk. Pro milovníky pikantních chutí jsou ideální nakládaní utopenci (pikantní špekáčky v nálevu), případně nakládaný hermelín. Navštívením tradičních českých nebo farmářských trhů můžete objevit ještě více místních produktů, které si můžete odvézt jako suvenýr.

Vepřové ledvinky na slanině s houskovým knedlíkem
Vepřové ledvinky na slanině s houskovým knedlíkem

Česká kuchyně v otázkách a odpovědích

  • Jaké je národní jídlo České republiky?
    Národním jídlem České republiky je svíčková na smetaně. Národní polévkou je hovězí vývar s játrovými knedlíčky.
  • Jaké je nejtradičnější jídlo v České republice?
    Svíčková na smetaně, guláš, vepřo-knedlo-zelo.
  • Jaké je nejoblíbenější jídlo v České republice?
    Vepřo-knedlo-zelo, pečená kachna se zelím a knedlíkem, smažený sýr, řízek s bramborovým salátem, ovocné knedlíky a mnoho dalších.
  • Jaký je národní nápoj České republiky?
    Pivo. Češi mají dlouhou a hrdou pivovarskou tradici s některými z nejstarších a nejznámějších pivovarů na světě. Naše země je také známá vysokou spotřebou piva na obyvatele. Při návštěvě České republiky je pro mnoho turistů povinností vyzkoušet místní piva. Národním likérem je Becherovka.
  • Jaké je nejslavnější české pivo?
    Pilsner Urquell a Budweiser Budvar. Pilsner Urquell byl poprvé vařen v roce 1842 a od té doby stanovil standard pro styl pilsner. Budweiser Budvar je také velmi známý.
  • Proč je české pivo tak levné?
    České pivo vyráběné pod značkami velkých koncernů je tak levné díky použití místních surovin, nižším výrobním a pracovním nákladům, nízkým daním a vysoké konkurenci na českém trhu v segmentu levných piv. Pokud porovnáte ceny piv z malých řemeslných pivovarů (například pivovar Zíchovec), jsou jejich ceny mnohem vyšší.
  • Je voda v restauracích v Praze zdarma?
    Někdy ano, někdy ne. Pokud si objednáte karafu kohoutkové vody, dostanete ji téměř všude. Pokud je do karafy točené vody přidán citrón, limetka nebo máta, tak se za ni takřka vždy platí (cca 50 Kč).

Ať vám česká kuchyně chutná!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *