Khorovats je název arménského stylu grilování masa. Jedná se o jeden z nejrozšířenějších prvků arménské kuchyně, narazíte na něj jak v restauracích, tak na rodinných oslavách. Slovo „khorovats“ v arménštině znamená grilované maso, pochází z slovesa „khorovel“ (grilovat).

V Arménii se na khorovats nejčastěji používá vepřové, méně často jehněčí, hovězí nebo kuřecí. Grilovat se mohou i vnitřnosti. Příprava masa je jednoduchá. Nakrájí se na kousky, smíchá s velkým množstvím nasekané a rozmačkané cibule, soli, koření, někdy se používá i jogurt nebo rajčatový protlak. Poté se dlouho marinuje (obvykle od dvou do dvanácti hodin).
Marinované maso se napíchne na špízy a griluje na dřevěném uhlí na arménském grilu zvaném mangal. Velké kusy masa by měly být vždy umístěny uprostřed špízu, aby i na grilu byly na místě, kde je teplo nejvyšší. Špízy by měly být umístěny vedle sebe bez mezer, aby udržely teplo od uhlí.
Když je maso upečené, sundá se ze špízů přímo na chléb lavash a podává se. Talíř může být zakryt chlebem lavash i seshora, aby pokrm nevychladnul. Na tento způsob ochrany ale moc často nenarazíte v restauracích, zde je totiž lepší, aby host viděl přímo hlavní „hvězdu“ tohoto jídla – maso. Maso je ideální jíst okamžitě, po sundání ze špízů z něj totiž může začít vytékat šťáva a maso se může zbytečně stávat sušším. Maso a lavash je často doplněno i spoustou aromatických bylinek. Jako velmi častý typ přílohy slouží i zelenina grilovaná opět metodou khorovats.
Já jsem měl možnost ochutnat maso připravené touto metodou na mnoha místech v Arménii. V restauracích často narazíte i na úplně libové partie masa, jako je panenka nebo hovězí svíčková. Ty mi ale připadly zbytečně „suché“. Nejvíce mi chutnalo mírně tučné maso, vepřová žebírka byla excelentní. Ostatně vepřová žebírka údajně patří i mezi nejoblíbenější druh masa na khorovats mezi Armény.
Na grilovaná vepřová žebírka metodou khorovats rozhodně doporučuji jerevanskou restauraci Lavash, jedna porce zde vyšla na 4 200 AMD (tj. cca 250 Kč) a maso bylo absolutně dokonalé.
Dobrou chuť!
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: