Sholeh zard: íránský rýžový pudink s šafránem

Sholeh zard (شله زرد) je tradiční íránský dezert, jehož hlavními složkami jsou rýže, šafrán a cukr.

Jedná se o rýžový pudink obarvený šafránem, ostatně “sholeh zard” v doslovném překladu znamená “žlutá kaše”. Tento sladký dezert bývá nejčastěji servírovaný teplý nebo při pokojové teplotě, má charakteristickou zářivě žlutou barvu získanou díky použití kvalitního íránského šafránu.

Sholeh zard: íránský rýžový pudink s šafránem.
Sholeh zard: íránský rýžový pudink s šafránem.

Původ dezertu sahá hluboko do perské historie, pravděpodobně až do období starověké Persie. V Íránu je sholeh zard spojován s různými náboženskými nebo slavnostními příležitostmi. Typicky se připravuje během měsíce ramadánu k přerušení půstu (iftar), rovněž bývá servírován při rodinných oslavách, narozeninách či svatbách. Oblíbený je také během íránského Nového roku.

Pro sholeh zard je zásadní výběr kvalitních surovin. Autentický recept obsahuje:

  • kvalitní kulatozrnnou rýži
  • šafrán
  • cukr
  • růžovou vodu (golab)
  • máslo nebo ghí
  • kardamom (někdy se používá, někdy ne)
  • skořici, dřišťál, mandle a pistácie na ozdobení

Příprava začíná důkladným propláchnutím rýže, která se poté vaří ve velkém množství vody, dokud nezměkne a nezačne se rozpadat. Rýžová směs se obohatí cukrem, šafránem rozpuštěným v teplé vodě a růžovou vodou. Směs se pomalu vaří a pravidelně promíchává, aby získala krémovou konzistenci. Jednotlivá zrnka rýže skoro nejsou rozpoznatelná. Hotový dezert se zdobí tradičními ornamenty ze skořice, plátků mandlí nebo drcených pistácií.

Sholeh zard: obrovské balení, které jsem si koupil já. U výrobce se mi jej podařilo koupit až třetí den, neustále bylo vyprodáno.
Sholeh zard: obrovské balení, které jsem si koupil já. U výrobce se mi jej podařilo koupit až třetí den, neustále bylo vyprodáno.

Sholeh zard je jeden z mých nejoblíbenějších íránských dezertů. Má jemnou, krémovou texturu připomínající hustý pudink. Chuť je sladká, ale ne příliš. Je také jen přiměřeně aromatický. Obvykle se podává v miskách nebo malých talířcích, já jej koupil přímo od výrobce v obrovském 600 – 700 g balení, které stálo 600 000 IRR (17 Kč). Nebudu ale lhát, byl jsem schopen jej sníst najednou, tak moc byl dobrý! 😇

Dobrou chuť!