Sholeh zard (شله زرد) je tradiční íránský dezert, jehož hlavními složkami jsou rýže, šafrán a cukr.
Jedná se o rýžový pudink obarvený šafránem, ostatně “sholeh zard” v doslovném překladu znamená “žlutá kaše”. Tento sladký dezert bývá nejčastěji servírovaný teplý nebo při pokojové teplotě, má charakteristickou zářivě žlutou barvu získanou díky použití kvalitního íránského šafránu.

Původ dezertu sahá hluboko do perské historie, pravděpodobně až do období starověké Persie. V Íránu je sholeh zard spojován s různými náboženskými nebo slavnostními příležitostmi. Typicky se připravuje během měsíce ramadánu k přerušení půstu (iftar), rovněž bývá servírován při rodinných oslavách, narozeninách či svatbách. Oblíbený je také během íránského Nového roku.
Pro sholeh zard je zásadní výběr kvalitních surovin. Autentický recept obsahuje:
- kvalitní kulatozrnnou rýži
- šafrán
- cukr
- růžovou vodu (golab)
- máslo nebo ghí
- kardamom (někdy se používá, někdy ne)
- skořici, dřišťál, mandle a pistácie na ozdobení
Příprava začíná důkladným propláchnutím rýže, která se poté vaří ve velkém množství vody, dokud nezměkne a nezačne se rozpadat. Rýžová směs se obohatí cukrem, šafránem rozpuštěným v teplé vodě a růžovou vodou. Směs se pomalu vaří a pravidelně promíchává, aby získala krémovou konzistenci. Jednotlivá zrnka rýže skoro nejsou rozpoznatelná. Hotový dezert se zdobí tradičními ornamenty ze skořice, plátků mandlí nebo drcených pistácií.

Sholeh zard je jeden z mých nejoblíbenějších íránských dezertů. Má jemnou, krémovou texturu připomínající hustý pudink. Chuť je sladká, ale ne příliš. Je také jen přiměřeně aromatický. Obvykle se podává v miskách nebo malých talířcích, já jej koupil přímo od výrobce v obrovském 600 – 700 g balení, které stálo 600 000 IRR (17 Kč). Nebudu ale lhát, byl jsem schopen jej sníst najednou, tak moc byl dobrý! 😇
Dobrou chuť!