Szare kluchy jsou polské noky připravené z nastrouhaných syrových brambor, mouky a vajec. Jejich název “szare” v překladu znamená “šedé”, což odkazuje na jejich barvu, kterou získávají díky použití syrových strouhaných brambor. Jedná se o polské jídlo typické pro region Velkopolsko.
Příprava szare kluchy není nijak složitá. Oloupané syrové brambory se nastrouhají najemno, smíchají se s moukou, vejcem a solí až vznikne tužší těsto. Z těsta se pak vytvářejí malé noky, které se vaří v osolené vodě. Uvařené noky se scedí a tradičně se podávají s horkými škvarky z vepřového bůčku a kyselým zelím.
🇵🇱 Tip: Po skvělém polském jídle se v Poznani vypravte na některou z mnoha prohlídek města. Stojí to za to!

Já jsem szare kluchy ochutnal v poznaňské restauraci Pyra Bar (viz. Kam na jídlo v Poznani), která se na tradiční polská jídla z brambor specializuje. Jedna porce zde stála 31 PLN (185 Kč).
Na talíři mi přistála hora bramborových noků bohatě doplněných kousky škvarků a kyselého zelí. Skvělé jídlo vyrobené jen ze tří základních surovin.
Chuť jídla mi vzdáleně připomínala slovenské halušky bez bryndzy, ostatně v obou typech noků se používají brambory. Ve slovenských haluškách jsou vařené, do tohoto polského jídla se strouhají syrové.
Szare kluchy jsou stejně jako pyry z gzikiem skvělým příkladem toho, jak i z těch nejobyčejnějších surovin lze vytvořit chutné a syté jídlo.
Dobrou chuť!
🇵🇱 Zažijte pravou chuť Polska! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma kompletního průvodce, který vám pomůže objevit a vychutnat si autentické polské pokrmy a nápoje během vaší cesty.