Kotlet schabowy: polský vepřový řízek


Kotlet schabowy je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších polských jídel. Jedná se o vepřový řízek, který je připravován prakticky identicky jako český řízek. Receptura na polský (stejně jako český) řízek pochází z vídeňského telecího řízku, ten se naopak údajně inspiroval milánskou kotletou „cotolette alla Milanese“. Velké rozdíly jsou ale v typických přílohách, které Poláci k řízku konzumují.

Typické polské jídlo: kotlet schabowy z kością (vepřový řízek s kostí).
Typické polské jídlo: kotlet schabowy z kością (vepřový řízek s kostí).

Základem kotletu schabowego je vepřová kotleta, ideálně z kvalitního masa z mladého prasete. Poláci pro přípravu řízku preferují libovou kotletu. Protože ta může být suchá, je možné narazit i na řízek z vepřové kotlety s kostí „kotlet schabowy z kością“. Kotleta se důkladně naklepe, osolí a opepří. Následně se obalí v trojobalu – nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Takto připravený řízek se smaží dozlatova po obou stranách. Až po tento bod je tedy příprava stejná, odlišnosti nastávají až v přílohách.

Kotlet schabowy se v Polsku tradičně podává s bramborami posypanými koprem, ty mohou být doplněny kyselým zelím nebo zeleninovým salátem. Další možnou přílohou jsou kopýtka, druh polského bramborového noku.

Kromě vepřového masa se na řízek může méně často používat i kuřecí maso „kotlet z kurczaka“, případně můžete narazit i na přírodní vepřový plátek „schab po staropolsku“.

Typické polské jídlo: kotlet schabowy z kością (vepřový řízek s kostí).
Typické polské jídlo: kotlet schabowy z kością (vepřový řízek s kostí).

Já tradiční český vepřový řízek miluji, nejlepší je pro mne ze šťavnaté krkovičky. Vepřová kotleta je na mne příliš suchá, proto v Polsku preferuji variantu řízku s kostí.

Jeden takový naprosto dokonalý řízek jsem ochutnal v poznaňské lidové jídelně Schaboszczak od Dziadka (viz. Kam na jídlo v Poznani). Obrovský (skutečně obrovský) řízek s bramborami a zelím zde stál 38 polských zlotých (230 Kč). Byl dozlatova osmažený, uvnitř stále šťavnatý. Přiznám se ale, že zelí k řízku je pro mne stále nepopulární příloha 😇

A co vy a polský řízek s bramborami s koprem a zelím? Chutná vám tato kombinace? Napište mi do komentářů!

Dobrou chuť!

❤️ Polsko na talíři, ve sklenici i v e-mailu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o polské kuchyni. Objevíte i málo známá, přesto skvělá, polská jídla!