Kotlet schabowy je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších polských jídel. Jedná se o vepřový řízek, který je připravován prakticky identicky jako český řízek. Receptura na polský (stejně jako český) řízek pochází z vídeňského telecího řízku, ten se naopak údajně inspiroval milánskou kotletou “cotolette alla Milanese”. Velké rozdíly jsou ale v typických přílohách, které Poláci k řízku konzumují.

Základem kotletu schabowego je vepřová kotleta, ideálně z kvalitního masa z mladého prasete. Poláci pro přípravu řízku preferují libovou kotletu. Protože ta může být suchá, je možné narazit i na řízek z vepřové kotlety s kostí “kotlet schabowy z kością”. Kotleta se důkladně naklepe, osolí a opepří. Následně se obalí v trojobalu – nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Takto připravený řízek se smaží dozlatova po obou stranách. Až po tento bod je tedy příprava stejná, odlišnosti nastávají až v přílohách.
Kotlet schabowy se v Polsku tradičně podává s bramborami posypanými koprem, ty mohou být doplněny kyselým zelím nebo zeleninovým salátem. Další možnou přílohou k tomuto polskému jídlu jsou kopýtka, druh polského bramborového noku.
Kromě vepřového masa se na řízek může méně často používat i kuřecí maso “kotlet z kurczaka”, případně můžete narazit i na přírodní vepřový plátek “schab po staropolsku”.

Já tradiční český vepřový řízek miluji, nejlepší je pro mne ze šťavnaté krkovičky. Vepřová kotleta je na mne příliš suchá, proto v Polsku preferuji variantu řízku s kostí.
Jeden takový naprosto dokonalý řízek jsem ochutnal v poznaňské lidové jídelně Schaboszczak od Dziadka (viz. Kam na jídlo v Poznani). Obrovský (skutečně obrovský) řízek s bramborami a zelím zde stál 38 PLN (230 Kč). Byl dozlatova osmažený, uvnitř stále šťavnatý. Přiznám se ale, že zelí k řízku je pro mne stále nepopulární příloha 😇
A co vy a polský řízek s bramborami s koprem a zelím? Chutná vám tato kombinace? Napište mi do komentářů!
Dobrou chuť!
🇵🇱 Milujete polské jídlo? Přihlaste se do mého newsletteru a já vám zdarma pošlu komplexní informace o polských pokrmech, nápojích a jiných specialitách.