Achard aneb nakládané ovoce a zelenina


Achard je druh nakládaného ovoce nebo zeleniny ve speciální směsi tradičního mauricijské koření. Základem kořenící směsi je obvykle kurkuma, česnek, pískavice, hořčičné semínko, chilli, sůl, ocet a olej. Jako olej se používá často olej bavlníkový, který je chuťově velmi specifický. Nakládat naslano se může pro nás i netradičně ovoce jako je citron nebo nezralé mango. Obvykle se však takto nakládá mrkev, čínské zelí, lilek a další zelenina. Achard se poté konzumuje k hlavnímu jídlu podobně jako například čatní.

Citronový achard

Citronový achard vyšel na 135 MUR, tj. cca 70 Kč. Pokud neznáte chuť bavlníkového oleje, doporučuji začít právě s nakládaným citronem, jehož chuť je výrazná a chuť oleje „přebije“.

Achard z nezralého manga

Achard z nezralého manga vyšel na 100 MUR, tj. cca 50 Kč.

Achard z hořké okurky

Achard z hořké okurky. Latinský název okurky je momordika, což znamená „štiplavý“ nebo „kousavý“. Chuť je skutečně výrazně hořká. Sklenička vyšla na 170 MUR, tj. cca 85 Kč.

Nakládaný česnek

Na vyzkoušení se dají koupit i malé balení achardu – tento nakládaný česnek vyšel na 40 MUR, tj. cca 20 Kč.

Nakládaný zázvor

V malém balení se prodává například i zázvorový achard. Kousky zázvoru jsou velké, nejedná se tedy o strouhaný zázvor. Cena byla stejná jako u česnekového achardu.

Vzhledem k velmi specifické chuti bavlníkového oleje doporučuji achard nejdříve ochutnat (například v restauraci), teprve poté si koupit větší balení a vybírat chuťově výrazné ovoce nebo zeleninu (například citron nebo zázvor). Chuť je zvláštní a nemusí vyhovovat každému. Ale pokud rádi objevujete neznámé chutě, achard může být právě pro vás.

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *