Tekwa: sladká kapsa plněná hráškem

Tekwa je pro mne jednou z nejzajímavějších věcí, které jsem na Mauriciu ochutnal. Kupoval jsem ji naslepo, vůbec jsem netušil, oč se jedná. Takový typ nákupu častokrát vyjde, ale někdy také ne. Tekwu bych však doporučil ochutnat úplně všem, kdo Mauricius navštíví a kdo se nebojí vyzkoušet něco nového.

Tekwa
Tekwa

Tekwa je smažená kapsa plněná sladkou směsí ze žlutého hrášku a fenyklových semínek. Kombinace žlutého hrášku, fenyklu a cukru může znít divoce, ale věřte mi, jedná se o chuťově skvělý pokrm. Přestože se tekwa smaží, není nasáklá olejem a nejedná se tak o těžké jído.

Tekwa
Tekwa

Příprava není složitá. Půlený žlutý hrách se vaří ve vodě s fenyklovým semínkem, dokud není měkký. Poté se scedí, tekutina se ponechá. Uvařený hrách se v mixéru rozmělní na konzistenci prášku, přidá se cukr a sušený strouhaný kokos. Těsto se připraví z mouky a vývaru z hrášku, přidá se sušené mléko, opět fenyklové semínko, cukr, prášek do pečiva a máslo. Uhnětené těsto se rozdělí na koule velikosti vejce, prsty se z něj vytvaruje placka. Doprostřed se vloží náplň z hrachu, těsto se opět uzavře do tvaru koule a vyválí válečkem na placku, která se usmaží na oleji. Pro zájemce je podrobný recept na tekwu zde:

Tekwa je pro mne tou nejzajímavější novou chutí, kterou jsem na Mauriciu ochutnal a moc rád bych si ji dal i v Česku.

Tekwa na trhu
Tekwa na trhu

Tekwa se prodává ještě teplá zabalená v sáčku, já koupil dva kousky tekwy za 25 MUR, tj. cca 13 Kč na tržnici v Quatre Bornes, ale narazíte na ni i jinde. Pokud se nebojíte nových chutí, určitě tekwu vyzkoušejte!