Pljeskavica je na Balkáně oblíbené jídlo, které se připravuje z mletého masa. Je podobná hamburgeru nebo masové placičce, ale obvykle je větší a chuťově zajímavější, pro dochucení masa se totiž používá i cibule a bylinky s výraznou a aromatickou chutí. Pljeskavica se griluje nebo smaží na pánvi, dokud není dokonale propečená.
Jednou z věcí, které dělají pljeskavicu tak chutnou, je směs použitých druhů masa. Kombinace hovězího, vepřového a jehněčího masa poskytuje dokonalou rovnováhu chutí a textur. Koření, které se v pokrmu používá, dodává masu zajímavou chuť, zatímco strouhanka pomáhá vše spojit dohromady a dodává placičce křupavý povrch.
Skvělou vlastností pljeskavice je její univerzálnost. Lze ji podávat jako samostatné jídlo s přílohou nebo ji použít jako náplň do sendvičů nebo burgerů.
Já jsem si dal gurmánskou variantu pljeskavice se slaninou a sýrem v mé oblíbené restauraci Staria Chinar ve Varně. Jedna dokonale propečená porce s neuvěřitelnou chutí a miskou domácí lutenice vyšla na 12,5 BGN, tj. cca 150 Kč.
Pokud jste v Bulharsku pljeskavicu dosud neochutnali, napravte to. Nebudete litovat!
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
1 komentář
Balkánská pljeskavica vypadá na vaší fotce báječně. Musím ji co nejdřív vyzkoušet. Bohužel u nás koupím jen mleté maso mix hovězí a vepřové. Už jsem na její přípravu sehnala koření čubrica a těším se, že se mi povede. Díky za tip!