Katak, salát z pečených paprik

Katak je mléčný výrobek podobný sýru se slanou a kyselou chutí. Tradičně se vyrábí z ovčího mléka. Připravuje se vařením mléka ve vodní lázni, to se poté ponechává na tmavém a chladném místě, několik dní za sebou se promíchává. Nepřidává se syřidlo, jen sůl. Výsledný produkt má velmi dlouhou životnost.

Pod tímto názvem se ale skrývá také salát, jehož základem je výše zmíněný mléčný produkt a pečené červené papriky. Je to jedno z tradičních jídel bulharské kuchyně. Společně s dalším kořením a sušenou sladkou paprikou se připraví velmi hustá pomazánka, která se konzumuje například jako předkrm.

Katak, salát z pečených paprik
Katak, salát z pečených paprik

Já jsem si dal salát katak v mé oblíbené restauraci Staria Chinar ve Varně. Jedna skvěle dochucená porce salátu i s opečenou bagetou vyšla na 8,5 BGN, tj. cca 100 Kč. Katak jsem až do mé poslední návštěvy Bulharska neznal, teď bych jej nikdy nevynechal. Chutná totiž skvěle.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Tip na ubytování ve Varně
Za skvělou cenu pořídíte ubytování v Bolero suites kousek od centra Varny. Pokoje jsou čisté, v noci je zde klid. Skvělý poměr cena/výkon. Navíc to budete mít jen kousek do skvělé restaurace Staria Chinar! Naposled jsem zde bydlel v říjnu 2022 a byl jsem moc spokojen.