Katak je mléčný výrobek podobný sýru se slanou a kyselou chutí. Tradičně se vyrábí z ovčího mléka. Připravuje se vařením mléka ve vodní lázni, to se poté ponechává na tmavém a chladném místě, několik dní za sebou se promíchává. Nepřidává se syřidlo, jen sůl. Výsledný produkt má velmi dlouhou životnost.
Pod tímto názvem se ale skrývá také salát, jehož základem je výše zmíněný mléčný produkt a pečené červené papriky. Společně s dalším kořením a sušenou sladkou paprikou se připraví velmi hustá pomazánka, která se konzumuje například jako předkrm.
Já jsem si dal salát katak v mé oblíbené restauraci Staria Chinar ve Varně. Jedna skvěle dochucená porce salátu i s opečenou bagetou vyšla na 8,5 BGN, tj. cca 100 Kč. Katak jsem až do mé poslední návštěvy Bulharska neznal, teď bych jej nikdy nevynechal. Chutná totiž skvěle.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: