Šopský salát (v bulharštině „shopska salata“) je tradiční bulharské jídlo, které je oblíbené nejen doma, ale i na mnoha místech Evropy. Je pojmenován podle bulharské oblasti Shopska, která je známá svými čerstvými produkty a chutnou kuchyní. Jedná se o svěží salát připravený z nakrájených rajčat, okurek, paprik, cibule a petrželky. To vše je doplněné poctivou dávkou strouhaného bílého sýra sirene.
Výbornou vlastností šopského salátu je jeho jednoduchost. Pokrm se připravuje z čerstvých a snadno dostupných surovin. Rajčata a okurky poskytují osvěžující křupavost, zatímco papriky a cibule dodávají salátu sladkost a slabou pálivost. Petržel dodává jídlu svěží bylinkovou chuť a strouhaný sýr vše vhodně doplní.
Šopský salát je univerzální pokrm, který lze podávat jako přílohu k grilovaný masům, pljeskavici nebo rybám.
Já jsem šopský salát jedl jako zdravou přílohu prakticky ke každému jídlu, které jsem si v Bulharsku objednal. Vynikající byl všude. V restauraci Rhomphaia v přímorském městečku Balčik vyšel salát na 7,8 BGN (tj. cca 100 Kč) a byl servírován i s krásným výhledem na Černé moře.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: