Nápoj chalap (чалап) je v turkických zemích, kam patří i Kyrgyzstán, tradičním fermentovaným mléčným nápojem oblíbeným především v letních měsících.
V Kyrgyzstánu je velmi populární mezi místními i turisty, často se prodává v ulicích měst nebo je k dostání v obchodech.

Chalap je díky probiotikům známý pro své blahodárné účinky na trávicí systém, údajně také zlepšuje metabolismus a pomáhá regulovat hladinu cholesterolu.

Chalap se vyrábí z mléčného produktu zvaného „süzmö“. To je tradiční středoasijská mléčná fermentovaná (opět!) potravina, která je velmi populární v Kyrgyzstánu a okolních zemích. Jedná se v podstatě o hustý kvašený výrobek podobný tvarohu.
Chalap se často přirovnává k dalším mléčným nápojům jako jsou ayran nebo tan. Chuť nápoje chalap je pro mne hodně odlišná. Je méně slaná, mírně nakyslá, osvěžující, s velmi specifickou (skvělou) chutí. Z těchto tří nápojů je pro mne jasným vítězem a favoritem chalap.

Původ chalapu sahá do dob nomádů, ti uměli nápoj připravovat tak, aby přežil i v drsných podmínkách pastvin a stepí (stejně jako nápoje kumys a maksym). Chalap je populární i v dalších středoasijských zemích, jako jsou Uzbekistán nebo Kazachstán, kde se někdy míchá s dalšími ingrediencemi, například s bylinkami nebo zeleninou.

Výroba chalapu dnes probíhá i v průmyslovém měřítku, takže chalap snadno koupíte i v supermarketu.

Chalap je mým nejoblíbenějším kyrgyzským mléčným nápojem, nejraději jej mám namixovaný (aralash) s nápojem maksym (ano, tak, jak to milují místní ❤️).
Věřím, že pokud jej vyzkoušíte, oblíbíte si ho také.
Na zdraví!
🇰🇬 Kyrgyzstán na talíři, ve sklenici i v e-mailu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o kyrgyzské kuchyni. Objevíte i málo známá, přesto skvělá, kyrgyzská jídla!