Tan aneb arménský jogurtový nápoj


Tan je tradiční arménský nápoj vyráběný z místního jogurtu s názvem matsun. Má mírně kyselou, slanou chuť. Je součástí arménské kultury již po staletí a je oblíbený zejména v letních měsících. Tan pochází z vysokohorských oblastí Arménie, kde se připravoval již před stovkami let. Konkrétní recept se pečlivě předával z generace na generaci a často byl ve vesnicích přísně střeženým tajemstvím.

Jogurtový nápoj tan
Jogurtový nápoj tan

Tan – složení a příprava

Tan se obvykle připravuje přidáním perlivé minerální vody k jogurtu matsun v poměru 1:1. Měl by být tekutý, ne příliš hustý. Mírně se osolí a nápoj se někdy ochladí kostkami ledu. Lze jej také vylepšit přidáním čerstvých lístků máty, kopru nebo drobných kostiček okurek. Sůl je v nápoji důležitá. V horkých letních měsících je její doplňování nezbytné.

Tan se často podává k arménským jídlům. Probiotika v tanu totiž napomáhají trávení, některá místní jídla jsou tučná. Arméni také věří, že tan pomáhá rychleji se zbavit kocoviny. Tan je ale zejména jedním ze symbolů arménské pohostinnosti.

Jogurtový nápoj tan
Jogurtový nápoj tan

Rozdíl mezi nápoji tan a ayran

Arménský tan je velmi podobný jiným slaným jogurtovým nápojům, například tureckému ayranu. I přes podobnost však mezi nimi jsou rozdíly. Tan se připravuje v poměru 1:1, je tak více tekutý. Turecký ayran je obecně pěnivější a může mít hustší konzistenci. Často se intenzivně míchá, aby se do něj dostal vzduch, čímž se navrchu vytvoří nádherně hustá čepice z pěny. Tan je také dostupný ochucený bylinkami nebo okurkou, na ochucený ayran jsem v Turecku nikde nenarazil.

Perlivý tan v láhvi
Perlivý tan v láhvi

Na balený tan narazíte ve všech supermarketech, v nabídce je takřka vždy verze s perlivou vodou, neperlivou, okurka,  máta nebo kopr.

Tan s okurkou v láhvi
Tan s okurkou v láhvi

Pokud budete mít příležitost, ochutnejte v restauraci také čerstvě připravený tan. Například v jerevanské restauraci Lavash vyjde sklenice 0,3l domácího tanu na 400 AMD, tj. cca 25 Kč.