Delizia al Limone aneb citronové potěšení z Amalfi

Citrony jsou neodmyslitelně spjaty se Sorrentem a jeho okolím. Není tak divu, že i delizia al limone, aneb citronová pochoutka, těží z popularity citronů. Delizia al limone je typickým dezertem neapolské kuchyně, původně však pochází právě ze Sorrenta. Dezert vymyslel v roce 1978 sorrentský cukrář Carmine Marzuillo. Jedná se o piškotový dort namočený do limoncellového sirupu, který je pokrytý citronovým krémem a v horní části ozdobený, například kouskem čokolády nebo lesní jahodou.

Delizia al limone

My jsme měli možnost jej ochutnat v cukrárně Pansa v městečku Amalfi. V cukrárně se řemeslu věnuje již pátá generace rodiny Pansa, která cukrárnu založila v roce 1830. Nalézá se přímo v historickém centru Amalfi, nepřekvapí tak vyšší ceny – dezert zde vyjde na 6 Eur, káva pak na 3 Eur. Odměnou je však i krásný výhled na okolní historické budovy.

Positano
Samotné městečko Amalfi pro mne bylo trochu zklamáním, na poměrně malém místě je koncentrováno hodně turistů. Amalfské pobřeží je nicméně neskutečně nádherné, pokud jej budete budete chtít vidět v celé jeho kráse, doporučuji vzít si rychloloď z Amalfi směrem do Positana, dalšího nádherného městečka. Rychloloď vyjde na 9 Eur a jede skutečně rychle. Pro někoho to může být díky vysokým vlnám zážitek, pro někoho se slabším žaludkem méně. Do Positana jezdí z Amalfi ale i lodě klasickou rychlostí. Hezkou plavbu!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: