Coca je tradiční pečivo pocházející z Valencijského společenství, do kterého patří provincie Valencie, Alicante a Castellón. Coca je vždy plochá, může však mít různé tvary, velikosti a náplně.

Základem cocy je těsto, na které se před pečením v troubě přidávají různé ingredience podle regionálních zvyklostí. Může to být tuňák, zelenina, drobenka nebo kombinace sýra, masa a dalších přísad podobně jako na pizzu. Díky této variabilitě existuje mnoho druhů cocy, které se vizuálně mohou velmi lišit. Všechny však sdílejí společný základ v podobě plochého těsta.
🇪🇸 Tip: Po skvělém španělském jídle se vypravte na ochutnávku vín a prohlídku vinic v blízkosti Alicante nebo Valencie. Stojí to za to! 🍷

Název “coca” tak funguje jako zastřešující termín pro celou kategorii totoho tradičního pečiva, bez ohledu na jeho konkrétní úpravu.

Coca se těší velké oblibě nejen ve Valencijském společenství, ale i v přilehlých oblastech jako Katalánsko a Baleárské ostrovy.

Já jsem během svého pobytu v Alicante ochutnal několik variant pečiva coca. Začal jsem tím nejvyhlášenějším, cocou plněnou tuňákem, která byla skvělá. V Alicante se dokonce v pečení této varianty pořádá prestižní soutěž. Ochutnal jsem i výtečnou cocu plněnou zeleninou směsí. K chuti mi nepřišla až poslední vyzkoušená varianta, coca de mollitas. Čisté těsto posypané jen drobenkou mi prostě přišlo příliš suché. U obyvatel Alicante ale údajně jde o velmi oblíbenou variantu cocy a také o místní specialitu.
Pokud tuto regionální španělskou specialitu ve Valencijském společenství ochutnáte, dejte mi vědět váš názor. Zajímá mne zejména coca de mollitas 😊
Dobrou chuť!
🇪🇸 Tip: Po skvělém španělském jídle se vypravte na ochutnávku vín nebo prohlídku vinic, které ve Španělsku najdete všude. Stojí to za to! 🍷