Nispero de Callosa: zlaté ovoce

Nispero je španělský název pro plod stromu, který je v češtině známý jako mišpule japonská (Eriobotrya japonica) nebo lokvát japonský.

Mezi městy Alicante a Valencie je malebné městečko Callosa d’en Sarrià, které se proslavilo jako významné centrum pěstování mišpulí japonských. Díky ideálním přírodním podmínkám a dlouholeté tradici ovocnářství se tento region stal jedním z předních evropských producentů tohoto exotického ovoce. Při cestě do tohoto regionu tak mohou být „nisperos“ jednou z položek na vašem gastronomickém seznamu.

Plody nispero de Callosa.
Plody nispero de Callosa.

Co jsou a jak chutnají nisperos

Plody „nisperos“ mají oválný až hruškovitý tvar a velikost menšího jablka. Slupka má zlatavě žlutou až oranžovou barvu. Dužina je šťavnatá, měkká a má sladkou, jemnou chuť, která mi vzdáleně připomíná kombinaci broskve, meruňky a švestky. Uvnitř plodu je několik velkých hnědých semen.

Plody nispero de Callosa uvnitř.
Plody nispero de Callosa uvnitř.

Označení Nispero de Callosa se používá pro plody vypěstované v okolí města Callosa d’en Sarrià ve Valencijském společenství, má oficiálně chráněné zeměpisné označení IGP. Tato oblast je proslulá dlouhou tradicí pěstování nisperos a díky ideálním klimatickým podmínkám a znalostem místních pěstitelů se zde daří produkovat ovoce té nejvyšší kvality. Plody Nispero de Callosa jsou tedy jakýmsi „etalonem“ kvality a chuti, ale i ostatní španělské nisperos jsou velmi chutné.

Sady s tímto ovocem najdete ve Valencijském společenství téměř na každém kroku a místní obyvatelé jsou na své „zlaté ovoce“ patřičně hrdí. Sklizeň probíhá od dubna do června a představuje důležitou součást místní ekonomiky.

Nabídka nispero de Callosa na venkovním trhu v Alicante.
Nabídka nispero de Callosa na venkovním trhu v Alicante.

Festival Feria del Níspero

Feria del Níspero je každoroční slavnost, která se koná přímo v městě Callosa d’en Sarrià. Festival se obvykle koná během druhé poloviny dubna nebo začátkem května, kdy je sezóna sklizně nisperos v plném proudu. Přesné datum se každý rok mění v závislosti na aktuálních klimatických podmínkách a zralosti plodů.

Během slavnosti se v ulicích Callosa d’en Sarrià konají různé kulturní a gastronomické akce, jejichž cílem je oslavit místní produkci nisperos a přilákat návštěvníky z celého Španělska i ze zahraničí. Návštěvníci mohou ochutnat čerstvě sklizené ovoce, zakoupit místní produkty, zúčastnit se řízených degustací a kulinářských workshopů, nebo si užít folklórní vystoupení a hudební koncerty.

Feria del Níspero také slouží jako platforma pro setkávání pěstitelů, obchodníků a odborníků z oblasti ovocnářství, kteří zde mohou navazovat kontakty, sdílet zkušenosti a diskutovat o aktuálních trendech a výzvách v oboru. Pro mnoho obyvatel Callosa d’en Sarrià je slavnost nejvýznamnější událostí roku a příležitostí k oslavě plodů jejich práce.

Strom s plody nispero. Ve Valencijském společenství na ně narazíte všude.
Strom s plody nispero. Ve Valencijském společenství na ně narazíte všude.

Zajímavosti spojené s nisperos

  • Květy mišpule japonské jsou velmi medonosné a poskytují včelám cenný zdroj pylu a nektaru. Med z tohoto stromu patří mezi gurmánské speciality, vyniká svou jemnou ovocnou chutí.
  • V asijských zemích se listy a slupky z nisperos tradičně používají v lidovém léčitelství při potížích s trávením, kašli a bolestech v krku. Odvar z listů se doporučuje i na zklidnění podrážděné pokožky.
  • Dřevo mišpule japonské je velmi tvrdé a těžké, ale zároveň pružné. Využívá se pro výrobu luxusních obkladů, hudebních nástrojů nebo vycházkových holí.
  • V Japonsku je mišpule symbolem dlouhověkosti a vitality. Japonci věří, že pravidelná konzumace nisperos přispívá k fyzické i duševní svěžesti do vysokého věku.

Ochutnali jste toto ovoce, případně máte strom mišpule přímo na své zahradě? Dejte mi vědět do komentářů!

Dobrou chuť!