Nispero je španělský název pro plod stromu, který je v češtině známý jako mišpule japonská (Eriobotrya japonica) nebo lokvát japonský.
Mezi městy Alicante a Valencie je malebné městečko Callosa d’en Sarrià, které se proslavilo jako významné centrum pěstování mišpulí japonských. Díky ideálním přírodním podmínkám a dlouholeté tradici ovocnářství se tento region stal jedním z předních evropských producentů tohoto exotického ovoce. Při cestě do tohoto regionu tak mohou být “nisperos” jednou z položek na vašem gastronomickém seznamu.
Nispero de Callosa

Co jsou a jak chutnají nisperos
Plody “nisperos” mají oválný až hruškovitý tvar a velikost menšího jablka. Slupka má zlatavě žlutou až oranžovou barvu. Dužina je šťavnatá, měkká a má sladkou, jemnou chuť, která mi vzdáleně připomíná kombinaci broskve, meruňky a švestky. Uvnitř plodu je několik velkých hnědých semen.
🇪🇸 Tip: Po skvělém španělském jídle se vypravte na ochutnávku vín a prohlídku vinic v blízkosti Alicante nebo Valencie. Stojí to za to! 🍷

Označení Nispero de Callosa se používá pro plody vypěstované v okolí města Callosa d’en Sarrià ve Valencijském společenství, má oficiálně chráněné zeměpisné označení IGP. Tato oblast je proslulá dlouhou tradicí pěstování nisperos a díky ideálním klimatickým podmínkám a znalostem místních pěstitelů se zde daří produkovat ovoce té nejvyšší kvality. Plody Nispero de Callosa jsou tedy jakýmsi “etalonem” kvality a chuti, ale i ostatní španělské nisperos jsou velmi chutné.
Sady s tímto ovocem najdete ve Valencijském společenství téměř na každém kroku a místní obyvatelé jsou na své “zlaté ovoce” patřičně hrdí. Sklizeň probíhá od dubna do června a představuje důležitou součást místní ekonomiky.

Festival Feria del Níspero
Feria del Níspero je každoroční slavnost, která se koná přímo v městě Callosa d’en Sarrià. Festival se obvykle koná během druhé poloviny dubna nebo začátkem května, kdy je sezóna sklizně nisperos v plném proudu. Přesné datum se každý rok mění v závislosti na aktuálních klimatických podmínkách a zralosti plodů.
Během slavnosti se v ulicích Callosa d’en Sarrià konají různé kulturní a gastronomické akce, jejichž cílem je oslavit místní produkci nisperos a přilákat návštěvníky z celého Španělska i ze zahraničí. Návštěvníci mohou ochutnat čerstvě sklizené ovoce, zakoupit místní produkty, zúčastnit se řízených degustací a kulinářských workshopů, nebo si užít folklórní vystoupení a hudební koncerty.
Feria del Níspero také slouží jako platforma pro setkávání pěstitelů, obchodníků a odborníků z oblasti ovocnářství, kteří zde mohou navazovat kontakty, sdílet zkušenosti a diskutovat o aktuálních trendech a výzvách v oboru. Pro mnoho obyvatel Callosa d’en Sarrià je slavnost nejvýznamnější událostí roku a příležitostí k oslavě plodů jejich práce.

Zajímavosti spojené s nisperos
- Květy mišpule japonské jsou velmi medonosné a poskytují včelám cenný zdroj pylu a nektaru. Med z tohoto stromu patří mezi gurmánské speciality, vyniká svou jemnou ovocnou chutí.
- V asijských zemích se listy a slupky z nisperos tradičně používají v lidovém léčitelství při potížích s trávením, kašli a bolestech v krku. Odvar z listů se doporučuje i na zklidnění podrážděné pokožky.
- Dřevo mišpule japonské je velmi tvrdé a těžké, ale zároveň pružné. Využívá se pro výrobu luxusních obkladů, hudebních nástrojů nebo vycházkových holí.
- V Japonsku je mišpule symbolem dlouhověkosti a vitality. Japonci věří, že pravidelná konzumace nisperos přispívá k fyzické i duševní svěžesti do vysokého věku.
Ochutnali jste toto ovoce, případně máte strom mišpule přímo na své zahradě? Dejte mi vědět do komentářů!
Dobrou chuť!
🇪🇸 Tip: Pokud jedete do Barcelony, pak nesmíte vynechat prohlídku katedrály Sagrada Familia, perfektní je i návštěva Casa Milà nebo parku Güell, které navrhoval Gaudí. Vstupenky určitě kupte předem a nečekejte ve frontě.