Coca: tradiční pečivo z Valencie


Coca je tradiční pečivo pocházející z Valencijského společenství, do kterého patří provincie Valencie, Alicante a Castellón. Coca je vždy plochá, může však mít různé tvary, velikosti a náplně.

Coca plněná zeleninovou směsí.
Coca plněná zeleninovou směsí.

Základem cocy je těsto, na které se před pečením v troubě přidávají různé ingredience podle regionálních zvyklostí. Může to být tuňák, zelenina, drobenka nebo kombinace sýra, masa a dalších přísad podobně jako na pizzu. Díky této variabilitě existuje mnoho druhů cocy, které se vizuálně mohou velmi lišit. Všechny však sdílejí společný základ v podobě plochého těsta.

Coca amb tonyina (coca plněná tuňákem). Specialita Alicante.
Coca amb tonyina (coca plněná tuňákem). Specialita Alicante.

Název „coca“ tak funguje jako zastřešující termín pro celou kategorii totoho tradičního pečiva, bez ohledu na jeho konkrétní úpravu.

Coca de mollitas (coca s drobenkou). Specialita Alicante.
Coca de mollitas (coca s drobenkou). Specialita Alicante.

Coca se těší velké oblibě nejen ve Valencijském společenství, ale i v přilehlých oblastech jako Katalánsko a Baleárské ostrovy.

Kulatá coca s různými náplněmi, hodně podobná malé pizze.
Kulatá coca s různými náplněmi, hodně podobná malé pizze.

Já jsem během svého pobytu v Alicante ochutnal několik variant pečiva coca. Začal jsem tím nejvyhlášenějším, cocou plněnou tuňákem, která byla skvělá. V Alicante se dokonce v pečení této varianty pořádá prestižní soutěž. Ochutnal jsem i výtečnou cocu plněnou zeleninou směsí. K chuti mi nepřišla až poslední vyzkoušená varianta, coca de mollitas. Čisté těsto posypané jen drobenkou mi prostě přišlo příliš suché. U obyvatel Alicante ale údajně jde o velmi oblíbenou variantu cocy a také o místní specialitu.

Pokud pečivo coca ve Valencijském společenství ochutnáte, dejte mi vědět váš názor. Zajímá mne zejména coca de mollitas 😊

Dobrou chuť!