Costedda z vesničky Villasimius

Na cestách je možné velmi často narazit na jídlo, které je typické pro danou oblast a nikde jinde se nevyskytuje. Málokdy je však možné narazit na tak neznámou místní specialitu, jakým je costedda z  čtyřtisícové vesničky Villasimius. Costedda má základ v klasickém pečivu focaccia, v tomto receptu však byla veškerá voda nahrazena šťavnatými rajčaty, případně cibulí v druhé verzi.

Cibulová costedda
Cibulová costedda

Vyzkoušeli jsme obě varianty, jak cibulovou, tak rajčatovou. Přestože ta rajčatová je klasičtější, cibulová zvítězila na plné čáře. Cibulová costedda byla velmi křehká, prakticky se rozpadala, cibule byla krásně nasládlá a na povrchu zkaramelizovaná.

Rajčatová costedda
Rajčatová costedda

Rajčatová costedda krásně voněla a množství rajčat v těstě muselo být obrovské. I zde bylo těsto velmi křehké, prakticky se rozpadalo. Jak cibulová, tak i rajčatová varianta nebyly příliš tučné a dokázal bych si představit, že je jím k snídani po celý týden. Obě varianty stojí v pekařství Frau cca 15 Eur za kilogram, za jednu porci tak zaplatíte přibližně 3,50 Eur.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: