Altamurský chléb DOC


Altamurský chléb je prvním pečivem v Evropě, které v roce 2003 získalo chráněné označení původu (DOP). Jedná se o chléb upečený ze speciální semolinové krupice, která chlebu dodává specifickou chuť i barvu, dále je v receptuře kvásek, sůl a voda. Kůrka je silnější, chléb musel totiž vydržet čerstvý i několik dní. Dle doporučení místních chléb chutná i samotný, jen s kvalitním italským olivovým olejem a vyzrálými rajčaty.

Altamurský chléb

První zachované zmínky o pekařské činnosti v Altamuře se datují již do roku 1527, nicméně římský básník Horatius chléb z této oblasti zmiňuje již mnohem, mnohem dříve – a to roku 37 př. n. l. Přímo v Altamuře jsme chléb pořídili v historické pekárně Di Gesu. Ta byla založena v roce 1842. V prodejně byl starší, ale velmi příjemný pán, který sice vůbec nemluvil anglicky, ale snažil se s námi komunikovat o to více. Milý zážitek sám o sobě.

Altamura

Altamura je příjemné malé městečko, které stojí za kratší návštěvu. Zachovalé historické centrum svádí k procházkám v úzkých uličkách. V blízkých jeskyních byly nalezeny pozůstatky tzv. “altamurského člověka” – nejstaršího neandrtálce, u kterého se podařilo získat DNA. Pozůstatky jsou staré přes 400 tisíc let.

Do Altamury se jde velmi jednoduše dostat autobusem nebo vlakem z Bari, které je vzdálené jen 50 kilometrů. Hezký výlet!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.