Pečený koláč crostata patří mezi nejstarší italské dezerty. První zmínka o něm se objevila již v 15. století. Základem je křehké křupavé těsto, jako náplň pak slouží nejčastěji sladké marmelády a následně je přes koláč položena opět mřížka z těsta.
Crostatu v Itálii naleznete v mnoha podobách – náplně jsou meruňkové, jahodové, třešňové nebo broskvové, použito může být i čerstvé ovoce. Na slano pak může být připravena s masem, rybami nebo zeleninou. Slané náplně jsou obvykle předvařené.

Klasická marmeládová crostata je na mne sice příliš sladká, takže ji nevyhledávám, ale milovníci sladkostí budou určitě spokojeni. Crostatu pořídíte za cenu 10 Eur za kilogram, jedna porce tak vyjde přibližně na 2 Eur.
Dobrou chuť!
🇮🇹 Chcete si užít pravou chuť Itálie? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli v Itálii objevit a vychutnat si autentické místní speciality.