Pokud z pražského Anděla vyrazíte na procházku na Petřín, nemůžete minout pekárnu artic bakehouse (které z neznámého důvodu neustále říkám „arctic bakehouse“ …). Pekárnu založil Islanďan Davíd Arnórsson v roce 2018 rok poté, co v Reykjavíku získal cenu „Dort roku“. A na výrobcích z pekárny je pořádný severský kumšt a zapálení pro věc znát.

Pečivo z pekárny je sice dražší, ale chuťově neuvěřitelné. Na ničem se zde nešetří, takže v čokoládovém croissantu, který zde vyjde na 80 Kč, nedostanete kousíček čokolády, ale pořádný kus.

Karamelový šnek, který je sám o sobě obrovský, je pokrytý doslova neskromnou vrstvou karamelu a ozdoben oříšky. Po jeho snězení má člověk dost energie na to vyjít na Petřín a zpět. A ještě jednou … Ale, kdo by se jednou za čas neodměnil něčím sladkým? Skořicový šnek s karamelem vyjde v artic bakehouse na 70 Kč.

V pekárně nenajdete jen sladké pečivo, pečou zde i kváskový chléb, bagety, rádi vám na cestu uvaří kávu nebo připraví zapečený sendvič. Na místě si není možné sednout, ale pokud je venku hezky, najdete místo na lavičkách pod Petřínem.

Při vybírání pečiva máte zároveň možnost vidět pekařům doslova pod ruce. V době mé návštěvy právě připravovali obrovské bagety a nebudu nijak přehánět, když napíšu, že se na ně (a na zákazníky) pekař usmíval. A pokud okolo pražského Újezdu nemáte často cestu, můžete zkusit i pobočky v Myslíkově nebo Štefánikově ulici.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: