Francouzské sýry


Jako milovníka jídla mě vždy fascinovaly různé druhy sýrů, které jsou k dostání po celém světě. Je až neuvěřitelné, jak rozdílné produkty jde vyrobit z mléka – od smetanově jemných sýrů až po  výrazné sýry s modrou plísní. Francie je jednou ze zemí, kde je nabídka místních sýrů skutečně velmi široká.

Ovčí sýr Pérail

Sýr Pérail je poloměkký sýr, který se produkuje v oblasti Aveyron v jižní Francii. Vyrábí z ovčího mléka, což mu dodává zajímavou chuť. Sýr obvykle zraje dva až tři týdny, než je připraven ke konzumaci. Má měkkou, krémovou strukturu. Jedná se o univerzální sýr, dobře se kombinuje s ovocem, ořechy a medem, což z něj činí ideální doplněk sýrového talíře. Sýr je vynikající i samotný, podávaný se sklenkou vína. Pérail není tak známý jako některé jiné francouzské sýry, nevyrábí se totiž ve velkém množství. Pokud budete mít to štěstí a narazíte na sýr Pérail přímo ve Francii, nejlépe od malého výrobce, vřele doporučuji jej ochutnat. Jedno 150 g balení sýra vyjde přibližně na 5 Eur. Sýr je k dostání i v českých obchodech, spolehlivě jej seženete například v síti Makro.

Ovčí sýr Pérail
Tento článek je pouhý základ a bude dále rozšiřován.