Francouzské sýry


Jako milovníka jídla mě vždy fascinovaly různé druhy sýrů, které jsou k dostání po celém světě. Je až neuvěřitelné, jak rozdílné produkty jde vyrobit z mléka – od smetanově jemných sýrů až po  výrazné sýry s modrou plísní. Francie je jednou ze zemí, kde je nabídka místních sýrů skutečně velmi široká, sýry tvoří nedílnou součást francouzské kuchyně.

Ovčí sýr Pérail

Sýr Pérail je poloměkký sýr, který se produkuje v oblasti Aveyron v jižní Francii. Vyrábí z ovčího mléka, což mu dodává zajímavou chuť. Sýr obvykle zraje dva až tři týdny, než je připraven ke konzumaci. Má měkkou, krémovou strukturu. Jedná se o univerzální sýr, dobře se kombinuje s ovocem, ořechy a medem, což z něj činí ideální doplněk sýrového talíře. Sýr je vynikající i samotný, podávaný se sklenkou vína. Pérail není tak známý jako některé jiné francouzské sýry, nevyrábí se totiž ve velkém množství. Pokud budete mít to štěstí a narazíte na sýr Pérail přímo ve Francii, nejlépe od malého výrobce, vřele doporučuji jej ochutnat. Jedno 150 g balení sýra vyjde přibližně na 5 Eur. Sýr je k dostání i v českých obchodech, spolehlivě jej seženete například v síti Makro.

Ovčí sýr Pérail
Ovčí sýr Pérail

(Článek je rozpracován, bude doplněn a rozšířen.)

❤️ Ochutnejte to nejlepší z Francie! Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli ve Francii objevit a vychutnat si autentické místní speciality.