Izraelský salát


Izraelský salát patří v zemi svého původu mezi velmi populární jídla, někdy se označuje dokonce jako nejznámější národní jídlo Izraele. Často se zde podává jako příloha k hummusu nebo falafelu. Na domácí půdě se salát označuje jako katzutz – „krájený salát“.

Izraelský salát

Základními surovinami pro výrobu jsou neloupané okurky, rajčata, cibule – vše nakrájeno na velmi drobné kostičky, pro ochucení se pak použije najemno nasekaná petrželová nať, šťáva z citrónů, olivový olej, sůl a pepř. Stejně jako u jiných pokrmů ani zde neexistuje jen jedna „správná“ varianta salátu. Například Židé z Indie si salát připravují s jemně nasekaným zázvorem, severoafričtí Židé si zase přidávají konzervovanou citronovou kůru.

Izraelský salát mi nejvíce chutnal v bistru Ben-Sira Hummus, kde vyšel na 23 šekelů, tj. cca 160 Kč. Byl velkoryse zasypaný petrželkou a čerstvě namletým pepřem. Pokud izraelský salát neznáte, určitě jej vyzkoušejte.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *