Vždy mne potěší, když na toulkách pražskou Sapou narazím na něco nového, co jsem dosud neznal. Při poslední návštěvě se mi přesně takový objev podařil. Malé bistro v úplně zadní části Sapy, které nemá ani žádné místo k sezení, v době mé návštěvy tam nakupovali jen Vietnamci a které se primárně zaměřuje na jeden pokrm dovedený k dokonalosti. Na karamelizovaný bůček s vajíčkem a lepivou rýží.

Usměvavá paní vám po jednoduché objednávce „jeden bůček“ do plastového boxu postupně nabere lepivou rýži z jednoho hrnce, z druhého většího hrnce vyloví z omáčky kousky bůčku, ze stejného hrnce vyloví i kousek masa chả cốm a jedno vajíčko. Maso i vajíčko přímo před vámi nastříhá ostrými nůžkami, s konzumací tak nebude vůbec žádný problém. Nakonec porci vydatně zasype sušeným trhaným vepřovým masem a sušenou smaženou cibulkou. Lahoda, která vyjde na 150 Kč.

Bistro Lán dê – Xôi-Che je malé, bez jakéhokoliv přehánění si objednáváte jídlo přímo v kuchyni a přípravně. Na plotně hoří oheň pod několika velkými hrnci, na malém pultu jsou vystavené usmažené hotové chuťovky, na stole v přípravně pak čekají na své další využití objemnější potraviny.

Vyzkoušel jsem i smažené placičky z batátů a krevet (bánh khoai tôm), které paní prodavačka chválila. Placička už ale příliš nezaujala, byla na můj vkus až příliš nasáklá tukem.

Stejně tak sladká smažená koule s náplní (bánh cam) mi příliš nezachutnala. Smažená koule i placička stály dohromady 90 Kč.

Bistro Lán dê – Xôi-Che najdete kousek od budhistického chrámu, červenou vývěsní ceduli byste přehlédnout neměli. Já se sem pro bůček s rýží určitě zastavím znovu. A budu rád, pokud časem zjistím i název jídla ve vietnamštině. Je to „thịt kho tàu“ nebo „xôi thịt“?
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: