Bún bò Nam Bộ: nudle s hovězím masem


Bún bò Nam Bộ, volně přeloženo jako „hovězí maso s nudlemi na jižní způsob“, je jedním z celosvětově nejoblíbenějších vietnamských jídel. Základem tohoto pokrmu je kopeček tenkých rýžových  nudlí vermicelli (v překladu „bún“). Nudle jsou doplněny křupavým salátem z bylinek, čerstvými fazolovými klíčky a plátky okurky.

Na tomto zeleném aranžmá se nachází hromádka křehkého marinovaného hovězího masa, které je dokonale osmažené. Maso je ochucené česnekem, citronovou trávou a rybí omáčkou.

Bún bò Nam Bộ je ozdobeno praženými drcenými arašídy a nakládanou mrkví, které svým pikantním křupáním přispívají ke komplexnosti pokrmu. Ve spodní části misky je štědrá porce vietnamské omáčky nuoc cham, která všechny prvky spojuje do neuvěřitelně lahodné směsi.

Bún bò Nam Bộ
Bún bò Nam Bộ

Já si rád Bún bò Nam Bộ dopřávám v pražské tržnici Sapa v bistru Hải Hà. To je známé pro údajně nejlepší bún chá v Praze (a já s tímto názorem souhlasím), ale servírují zde i jiné pokrmy. Bún bò Nam Bộ vyjde na 170 Kč. Hovězí zde dokáží připravit naprosto dokonale, minutková úprava je bezchybná, maso je tak křehké, že to až svádí k pomyšlení, že člověk jí svíčkovou a ne nudličky hovězí kýty.

Bún bò Nam Bộ je v podstatě ztělesněním vietnamské kultury: komplexní, rozmanité a vynikající. Pokud jste toto jídlo ještě neochutnali, bistro Hải Hà je dobrým místem, kde se s ním seznámit.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

❤️ Phở, bún chả a bánh mì ze Sapy máte v malíčku, ale co třeba arancini? Přihlaste se do mého newsletteru a já vám zdarma pošlu informace o zajímavých jídlech z Itálie, Francie nebo Mauricia. A možná i Vietnamu.