Káva je ve Vietnamu velmi populárním nápojem. Ostatně i v pražské tržnici Sapa je možné si ji vychutnat na mnoha místech. Také se tu nabízí možnost vyzkoušet zajímavou vajíčkovou variantu. Vajíčková (vaječná) káva je klasická vietnamská filtrovaná káva doplněná našlehanou pěnou z vaječných žloutků.
Vajíčková káva vznikla údajně v 50. letech minulého století ve Vietnamu z jednoduchého důvodu – mléko bylo tehdy drahé a těžko dostupné, zato vajíčka byla k dostání vždy. Levné našlehané žloutky tak nahradily drahé našlehané mléko.

Příprava je jednoduchá. Dva syrové vaječné žloutky se společně s kondenzovaným mlékem a špetkou vanilkového sirupu vyšlehají metličkami do nadýchané pěny, která se podává společně s klasickou vietnamskou filtrovanou kávou. Bílky se v receptu nepoužívají.

Vajíčkovou kávu jsem měl možnost ochutnat v kavárně Hippo, která si i praží vlastní čerstvou kávu. Obsluha v kavárně mluví plynně česky a moc ráda vás procesem přípravy vajíčkové kávy provede. Vajíčkovou kávu, která vyjde na 120 Kč, si pak můžete vychutnat i na terase kavárny, odkud máte zajímavý výhled na celou pražskou Sapu.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: