Lablabi: tradiční tuniské jídlo z cizrny a starého chleba

Lablabi (لبلابي) je jednoduché tuniské jídlo z cizrny a starého chleba. Patří mezi tradiční pokrmy tuniské kuchyně. Lablabi bylo původně oblíbené mezi těžce fyzicky pracujícími lidmi, postupem času se lablabi stalo oblíbeným pokrmem napříč společenskými vrstvami a dnes si na něm pochutnávají všichni.

Lablabi: tradiční tuniské jídlo z cizrny a starého chleba. Toto je nejjednodušší varianta jen se starým pečivem, cizrnou, harissou, kořením a olivovým olejem.
Lablabi: tradiční tuniské jídlo z cizrny a starého chleba. Toto je nejjednodušší varianta jen se starým pečivem, cizrnou, harissou, kořením a olivovým olejem.

Hlavní surovinou lablabi je cizrna, která se nejprve namočí, ideálně přes noc. Poté se s kořením dlouho vaří, dokud není dokonale měkká. Výsledkem je hustá, aromatická polévka s měkkými zrnky cizrny.

Lablabi: příprava začíná nalámáním starého chleba do keramické misty. Chléb si většinou lámou sami hosté, tady mi chléb láme sám kuchař.
Lablabi: příprava začíná nalámáním starého chleba do keramické misty. Chléb si většinou lámou sami hosté, tady mi chléb láme sám kuchař.
Lablabi: chléb se zalije cizrnou s vývarem.
Lablabi: chléb se zalije cizrnou s vývarem.
Lablabi: rozklepnutí vajíčka uvařeného naměkko.
Lablabi: rozklepnutí vajíčka uvařeného naměkko.

Lablabi se tradičně podává v keramické misce, na jejíž dně bývají kousky staršího pečiva, které nasákne chutným vývarem. Lablabi se podává s řadou doplňků a dochucovadel, typicky narazíte na harissu, olivový olej, česnek, vejce vařené naměkko, některé verze mohou obsahovat maso (hovězí kližka) nebo konzervovaného tuňáka.

Lablabi je oblíbeným pokrmem zejména v zimních měsících, kdy se lidé chtějí zahřát teplým a vydatným jídlem. Mnoho Tunisanů považuje lablabi za jedno z jídel reprezentujících autentickou tuniskou kuchyni. Díky nízké ceně je lablabi oblíbené i mezi lidmi s nízkým rozpočtem. V tuniském městě Bizerta je možné narazit i na lablabi ve formě sendviče.

Lablabi: staré pečivo, cizrna s vývarem, vajíčko naměkko, česnek, harissa, olivový olej a spousta koření.
Lablabi: staré pečivo, cizrna s vývarem, vajíčko naměkko, česnek, harissa, olivový olej a spousta koření.

Před konzumací se veškerý obsah v misce rozmíchá dvěma lžičkami, vznikne tak jakási “hustá kaše”. I přes nepříliš atraktivní vzhled tohoto výsledného pokrmu je lablabi mimořádně chutné, já si variantu s vajíčkem a česnekem doslova zamiloval. V závislosti na množství harissy může být jídlo velmi pikantní.

Cena lablabi se odvíjí od počtu ingrediencí, za jednoduché lablabi (jen cizrna se starým pečivem a harissou) jsem zaplatil v Kairouanu 7 TND (55 Kč), varianta s vajíčkem a česnekem mne v Tunisu stála 9,800 TND (75 Kč).

Dobrou chuť!

🇹🇳 Chcete si užít pravou chuť Tuniska? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli v Tunisku objevit a vychutnat si autentické místní speciality.