Arménský kynutý chléb matnakash


Matnakash je zlatavý, nadýchaný arménský chléb, který je známý svým charakteristickým tvarováním s podélnými „rýhami“ na povrchu. Název „matnakash“ znamená v překladu „tažený prsty“, což je narážka na jedinečný způsob tvarování chleba. Pekař konečky prstů měkké těsto promáčkne a prodlouží, čímž mu dodá charakteristický vzhled. Tato technika není jen estetická; má své kořeny v arménské historii. V sovětské éře rýhy symbolizovaly brázdy čerstvě obdělané půdy na poli.

Arménský kynutý chléb matnakash
Arménský kynutý chléb matnakash

Na chléb se používá pšeničná mouka, kynout může za pomoci kvásku, ale i droždí. Těsto se několikrát překládá, tak jako u nám známějších chlebů s podílem žitné mouky. Podélně vytvarovaný chléb se peče, dokud nezíská zlatohnědý nádech. Výsledkem je pečivo s jemnou kůrkou, světlou střídou a vyváženým nekyselým chuťovým profilem.

Matnakash a lavash jako příloha k jídlu
Matnakash a lavash jako příloha k jídlu

Matnakash se obvykle podává jako příloha k jídlu, nejčastěji v kombinaci s nekynutým chlebem lavash. Díky rozsáhlé arménské diaspoře se s ním lze setkat i mimo jeho rodnou zemi.

❤️ Ochutnejte to nejlepší z Arménie! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o arménské kuchyni. Objevíte to nejlepší arménské jídlo a pití!