Txokos: baskické gastronomické společnosti


Vždy jsem obdivoval pestrost kulinářských tradic. Jedním z nejzajímavějších zvyků, s kterým jsem se na severu Španělska setkal, jsou baskické gastronomické společnosti, nazývané také txokos nebo elkarteak.

Co jsou baskické gastronomické společnosti?

Baskické gastronomické společnosti jsou uzavřené kluby, kde se členové scházejí, aby společně vařili, jedli a užívali si dobré jídlo a pití. Tyto společnosti mají v Baskicku dlouhou tradici. Členství v txokos je obvykle vyhrazeno pouze pro muže, i když v poslední době vznikají i společnosti pro ženy a smíšené skupiny.

Baskické gastronomické společnosti jsou proslulé svou vysokou úrovní kulinářského umění. Členové txokos jsou často zkušení kuchaři, kteří si zakládají na kvalitě surovin a precizní přípravě pokrmů. Není výjimkou, že se v txokos podávají pokrmy hodné michelinské hvězdičky. Odhaduje se, že v Baskicku existuje přibližně 1 000 až 2 000 txokos. Nejvíce jich je ve větších městech, jako jsou San Sebastián (baskicky Donostia), Bilbao nebo Vitoria-Gasteiz.

Přátelský hovor skupiny Basků nad skvělým jídlem a pitím
Přátelský hovor skupiny Basků nad skvělým jídlem a pitím

Historie a tradice txokos

Historie baskických gastronomických společností sahá až do 19. století. Původně vznikly jako místa, kde se muži scházeli, aby unikli od každodenních starostí a užili si dobré jídlo a pití v přátelské atmosféře. Postupem času se txokos staly nedílnou součástí baskické kultury a společenského života. Každá gastronomická společnost má svá vlastní pravidla a tradice. Členové společně vaří a jedí tradiční baskická jídla, jako jsou pintxos (baskická obdoba tapas), bacalao (treska) nebo pokrmy z plodů moře. Důležitou součástí setkání je také popíjení kvalitního vína (v Baskicku je mimořádně oblíbené místní víno txakoli), piva nebo míchaných koktejlů a přátelské rozhovory.

Txokos během Frankovy diktatury

Během diktatury Francisca Franca (1939-1975) hrály baskické gastronomické společnosti důležitou roli v udržování baskické identity a kultury. V době, kdy byl baskický jazyk a tradice potlačovány, poskytovaly txokos bezpečný prostor, kde mohli Baskové svobodně mluvit svým jazykem a udržovat své zvyky. Gastronomické společnosti se staly symbolem odporu proti Frankovu režimu a pomohly uchovat baskickou kulturu pro budoucí generace.

V txokos narazíte i na pintxos, k vínu se skvěle hodí
V txokos narazíte i na pintxos, k vínu se skvěle hodí

Txokos a Anthony Bourdain

Bohužel jsem neměl možnost osobně navštívit baskickou gastronomickou společnost, protože pro nečleny je vstup povolen jen na pozvání. Můj oblíbený Anthony Bourdain to štěstí měl a navštívil txoko ve svém pořadu „No Reservations“ (S09E02 věnovaná městu San Sebastián). Bourdain byl nadšený jedinečnou atmosférou, skvělým jídlem a vřelým přijetím, kterého se mu v txoko dostalo a já se jeho nadšení nedivím.

Baskické gastronomické společnosti jsou ukázkovým příkladem toho, jak může láska k jídlu a společnému stolování stmelovat komunitu a udržovat kulturní dědictví. I když většina z nás se členy txoko zřejmě nestane, jedná se o inspirativní způsob, jak sdílet radost s jídla s přáteli a rodinou.

Tak ať nám všem (život) chutná!