Qottab (قطاب) je sladké pečivo z jemného těsta plněné směsí ořechů a aromatického koření. Qottab patří mezi nejznámější íránské sladkosti, je populární zejména v oblasti města Jazd, které je považované za hlavní centrum výroby qottabu.


Qottab se připravuje v oblasti Jazdu již po mnoho generací. Je úzce spjat s místními svátky, náboženskými slavnostmi a tradičními rodinnými oslavami.
K výrobě tradiční náplně se nejčastěji používají drcené mandle, pistácie nebo vlašské ořechy, moučkový cukr, kardamom a někdy také růžová voda nebo skořice. Jemné těsto se připravuje z mouky, másla nebo oleje, vaječných žloutků a jogurtu. Díky jogurtu v těstě získává qottab charakteristickou jemnost a vláčnost. Autentický qottab se tradičně smaží v rozpáleném oleji. Přestože se jedná o smaženou sladkost, výsledný produkt na mne vůbec nepůsobil mastně ani těžce. Po usmažení se ještě teplý qottab může obalit v moučkovém cukru.

Nejčastěji se lze setkat s dvěma typy cukrovinky qottab:
- Malé polokruhové taštičky: těsto přeložené napůl, náplň je ve středu a uzavření na boku je viditelně patrné. Podobají se například malým čínským knedlíčkům, přičemž okraj je někdy ozdobně vykrajován nebo ručně tvarován.
- Uzavřené oválné nebo špičaté tvary: těsto je zcela uzavřené, bez viditelného spoje. Mají oválný až špičatý tvar a vypadají hladce. Tento typ qottabu je často považován za elegantnější a propracovanější variantu.
Qottab se podává jako dezert ke kávě nebo čaji (já si jej jednou mohl vychutnat v dokonalé kombinaci s jazdskou kávou). Díky tomu, že qottab vydrží dlouho čerstvý, stal se oblíbeným íránským gastrosuvenýrem. I já jsem si z Jazdu odvezl dvě balení místních cukrovinek, které qottab obsahovaly 😁

Qottab je skvělou ukázkou tradiční perské cukrářské dovednosti a chutí regionu Jazd. I když je smažený, díky správné přípravě není příliš mastný. Náplň je tradičně velmi bohatá.
Íránský qottab je skvělý.
Dobrou chuť!