Roti je jídlo, na které na Mauriciu narazíte nejčastěji. Jedná se o druh placky (plochého chleba), která se vyrábí z pšeničné mouky, vody a malého množství oleje nebo ghí (přepuštěného másla). Placka se podává naplněná různými typy kari – vegetariánskou směsí, kuřecím, hovězím, jehněčím … Roti je na Mauriciu základním jídlem, na kterém si pochutnávají lidé všech věkových kategorií. U stánků někdy narazíte na označení roti, někdy na označení farata. Rozdíl je jen ve tvaru – roti je placka kulatá, farata je ve tvaru čtverce.
Placka se připravuje většinou čerstvá. Kuchař nebo kuchařka vytáhne z lednice těsto a z něj rozválí placku – v tomto případě čtvercovou faratu.
Placka se následně peče na plátu nad plynovým hořákem, při pečení se potírá olejem nebo přepuštěným máslem. Těsto se při pečení nafoukne a vytvoří se zlaté skvrnky.
Jakmile je placka upečená, naplní se vybranou směsí. Směs je vždy připravena předem, maso je vzhledem k teplotním podmínkám důkladně propečené. Směsí bývá na každém stánku více druhů a zákazník si může vybrat podle své chuti. V tomto případě se plní kulatá placka roti. Je možné přidat i pálivou chilli pastu.
Jakmile je placka naplněná, zamotá se do rolky, která se obalí papírem …
… a je hotovo!
Plněné placky jsou na Mauriciu pouličním jídlem, na které je možné narazit úplně všude. Jedná se o jídlo chutné, syté a přitom levné. Cena za placku plněnou vegetariánskou směsí začíná na 20 MUR (tj. cca 10 Kč), placky plněné masem, rybami nebo krevetami pak stojí kolem 50 – 70 MUR (tj. cca 25 – 35 Kč).
Dobrou chuť!