Roti a farata: plněné placky

Roti je jídlo, na které na Mauriciu narazíte nejčastěji. Jedná se o druh placky (plochého chleba), která se vyrábí z pšeničné mouky, vody a malého množství oleje nebo ghí (přepuštěného másla). Placka se podává naplněná různými typy kari – vegetariánskou směsí, kuřecím, hovězím, jehněčím … Roti je na Mauriciu základním jídlem, na kterém si pochutnávají lidé všech věkových kategorií. U stánků někdy narazíte na označení roti, někdy na označení farata. Rozdíl je jen ve tvaru – roti je placka kulatá, farata je ve tvaru čtverce.

Válení placky farata
Válení placky farata

Placka se připravuje většinou čerstvá. Kuchař nebo kuchařka vytáhne z lednice těsto a z něj rozválí placku – v tomto případě čtvercovou faratu.

Pečení placky farata
Pečení placky farata

Placka se následně peče na plátu nad plynovým hořákem, při pečení se potírá olejem nebo přepuštěným máslem. Těsto se při pečení nafoukne a vytvoří se zlaté skvrnky.

Plnění roti zeleninovou směsí
Plnění roti zeleninovou směsí

Jakmile je placka upečená, naplní se vybranou směsí. Směs je vždy připravena předem, maso je vzhledem k teplotním podmínkám důkladně propečené. Směsí bývá na každém stánku více druhů a zákazník si může vybrat podle své chuti. V tomto případě se plní kulatá placka roti. Je možné přidat i pálivou chilli pastu.

Rolování placky
Rolování placky

Jakmile je placka naplněná, zamotá se do rolky, která se obalí papírem …

Naplněná roti
Naplněná roti

… a je hotovo!

Plněné placky jsou na Mauriciu pouličním jídlem, na které je možné narazit úplně všude. Jedná se o jídlo chutné, syté a přitom levné. Cena za placku plněnou vegetariánskou směsí začíná na 20 MUR (tj. cca 10 Kč), placky plněné masem, rybami nebo krevetami pak stojí kolem 50 – 70 MUR (tj. cca 25 – 35 Kč).

Dobrou chuť!