Kokosovým palmám se dobře daří v tropickém podnebí a proto na ně lze na Mauriciu často narazit. Stromu se přezdívá „strom života“, protože téměř každá jeho část se dá nějak využít. Na Mauriciu je kokosový ořech hluboce zakořeněn i v náboženství, používá se při mnoha tradičních obřadech a rituálech. Je symbolem prosperity, síly a plodnosti. Kromě toho se palmové listy používají k pokrývání střech nebo výrobě košů. Plody se sklízejí po 12 – 14 měsících od opylení.

Na plážích nebo na tržnicích ve městech často narazíte na stánky, které prodávají plod kokosovníku – kokosové ořechy. Stánek je většinou až po strop zasypaný zelenými nebo žlutými kokosovými ořechy, uvnitř hbitě úřaduje prodejce s velkou mačetou, případně menším nožem určeným na jemnější práce.

Uvnitř ořechu se skrývá osvěžující kokosová šťáva, nečekejte však kokosové mléko bílé barvy, to vzniká jinou cestou. Kokosová šťáva je průhledná tekutina podobná vodě, s příjemnou chutí.

Jakmile kokosovou šťávu vypijete, nevyhazujte celý ořech. Vraťte se s ním k prodejci a on vám z něj opět několika zručnými tahy mačetou vyřízne kokosové maso – syrový vnitřek kokosu. Kokosové maso vůbec nepřipomíná chuť sušeného kokosu, pro mne chutná kokosové maso jako mladé vlašské ořechy. Jedná se o delikátní záležitost.

Čerstvému kokosu se také připisují antibakteriální vlastnosti, je bohatým zdrojem živin a prý podporuje hubnutí. Ve stáncích na pláži pořídíte jeden kokos za 100 MUR, tj. cca 50 Kč, ve městech mimo turistické oblasti koupíte kokosy i výrazně levněji. Kokos tak může být zdravým a chutným doplňkem jídelníčku na Mauriciu.
Dobrou chuť!
Tip na ubytování na Mauriciu
100 % doporučuji hotel Seastar ve Flic en Flac kousek od krásné pláže. Hotel je nový, snídaně jsou skvělé a na střešní terase máte k dispozici úžasnou vířivku skoro vždy jen pro sebe! Naposled jsem zde bydlel v prosinci 2022 a opět se sem vrátím.