Gâteaux piment, samosa a chana puri


Mauricijská kuchyně je mixem indické, čínské, africké a francouzské kuchyně. Asi nejnázornější ukázkou vlivů různých kuchyní jsou malé smažené „jednohubky“, které často koupíte přímo na ulici. Mezi ty na ostrově nejznámější patří gâteaux piment, oblíbená je i samosa nebo chana puri. Prodávají se na kusy, takže u každého stánku můžete ochutnat pouze jeden kousek a porovnávat různé varianty.

Gâteaux piment

Gâteaux piment
Gâteaux piment je jednou z nejrozšířenější smažených lahůdek na Mauriciu, je to specialita tohoto ostrova. Jedná se o smaženou kuličku z drceného žlutého hrachu, chilli a koření. Prodejce gâteaux piments najdete skoro všude. Já ji ochutnal na tržnici Victoria v Port Louis, jako předkrm v restauraci Creole Shack, u food trucku v městečku Curepipe i jinde.

Gâteaux piment

Přestože se na Mauriciu jedná asi o nejpopulárnější „jednohubku“, kterou jsem mnohokrát ochutnal, příliš mne neoslovila. Kvůli svému složení je pro mne uvnitř suchá, zajímavější se stává až s chilli pastou. Jeden kousek gateaux piment mne vyšel u food trucku v Curepipe na 4 MUR, tj. cca 2 Kč.

Samosa

Taštička samosa

Taštičky samosa jsou oblíbené v mnoha částech světa, zejména v jižní Asii, na Blízkém východě a v Africe. Samosa je pečivo trojúhelníkového tvaru plněné různými náplněmi, jako jsou kořeněné brambory, hrášek, cibule a někdy i maso. Obvykle se podávají s čatní nebo jinými omáčkami, mohou se ale jíst i samostatně.

Taštička samosa uvnitř

Tradiční způsob výroby samosy spočívá v přípravě těsta z pšeničné mouky, soli a vody a jeho následném rozválení na tenká plátky. Na jednu polovinu rozváleného těsta se pak položí náplň, která se obvykle skládá z vařených a rozmačkaných brambor smíchaných s hráškem, cibulí a kořením. Těsto se pak přeloží přes náplň do trojúhelníku a okraje se k sobě přitisknou. Samosy se pak smaží v oleji, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Jeden kousek samosy mne vyšel u food trucku v Curepipe na 5 MUR, tj. cca 2,50 Kč.

Chana puri

Chana puri

Chana puri jsou malé smažené kuličky z kynutého těsta. Uvnitř kuličky je náplň z brambor, žlutého hrachu, cibule a různého koření. V mém případě se jednalo o stejnou náplň, jakou měla taštička samosa. Chana pouri je pro mne absolutní pecka. Těsto je nadýchané, směs uvnitř je skvěle dochucená.

Chana puri uvnitř

Jedna kulička chana pouri mne vyšla u food trucku v Curepipe na 5 MUR, tj. cca 2,50 Kč.

Chana pouri mi zachutnalo natolik, že mi v Česku doslova chybí. Ještě teplé kuličky si můžete ochutit chilli pastou, která se k jídlu skvěle hodí.

Na ulicích Mauricia často najdete stánky, které se specializují na některou z těchto smažených pochoutek. Já si gâteaux piment, samosu a chana puri nejvíce vychutnal u tohoto „modro-bílo-červeného“ food trucku v Curepipe. Food truck má své barvy i v názvu.

Dobrou chuť!

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *