Gâteaux piment, samosa a chana puri


Mauricijská kuchyně je mixem indické, čínské, africké a francouzské kuchyně. Asi nejnázornější ukázkou vlivů různých kuchyní jsou malé smažené „jednohubky“, které často koupíte přímo na ulici. Mezi ty na ostrově nejznámější patří gâteaux piment, oblíbená je i samosa nebo chana puri. Prodávají se na kusy, takže u každého stánku můžete ochutnat pouze jeden kousek a porovnávat různé varianty.

Gâteaux piment

Gâteaux piment
Gâteaux piment

Gâteaux piment je jednou z nejrozšířenější smažených lahůdek na Mauriciu, je to specialita tohoto ostrova. Jedná se o smaženou kuličku z drceného žlutého hrachu, chilli a koření. Prodejce gâteaux piments najdete skoro všude. Já ji ochutnal na tržnici Victoria v Port Louis, jako předkrm v restauraci Creole Shack, u food trucku v městečku Curepipe i jinde.

Gâteaux piment uvnitř
Gâteaux piment uvnitř

Přestože se na Mauriciu jedná asi o nejpopulárnější „jednohubku“, kterou jsem mnohokrát ochutnal, příliš mne neoslovila. Kvůli svému složení je pro mne uvnitř suchá, zajímavější se stává až s chilli pastou. Jeden kousek gateaux piment mne vyšel u food trucku v Curepipe na 4 MUR, tj. cca 2 Kč.

Samosa

Samosa
Samosa

Taštičky samosa jsou oblíbené v mnoha částech světa, zejména v jižní Asii, na Blízkém východě a v Africe. Samosa je pečivo trojúhelníkového tvaru plněné různými náplněmi, jako jsou kořeněné brambory, hrášek, cibule a někdy i maso. Obvykle se podávají s čatní nebo jinými omáčkami, mohou se ale jíst i samostatně.

Samosa uvnitř
Samosa uvnitř

Tradiční způsob výroby samosy spočívá v přípravě těsta z pšeničné mouky, soli a vody a jeho následném rozválení na tenká plátky. Na jednu polovinu rozváleného těsta se pak položí náplň, která se obvykle skládá z vařených a rozmačkaných brambor smíchaných s hráškem, cibulí a kořením. Těsto se pak přeloží přes náplň do trojúhelníku a okraje se k sobě přitisknou. Samosy se pak smaží v oleji, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Jeden kousek samosy mne vyšel u food trucku v Curepipe na 5 MUR, tj. cca 2,50 Kč.

Chana puri

Chana puri
Chana puri

Chana puri jsou malé smažené kuličky z kynutého těsta. Uvnitř kuličky je náplň z brambor, žlutého hrachu, cibule a různého koření. V mém případě se jednalo o stejnou náplň, jakou měla taštička samosa. Chana pouri je pro mne absolutní pecka. Těsto je nadýchané, směs uvnitř je skvěle dochucená.

Chana puri uvnitř
Chana puri uvnitř

Jedna kulička chana pouri mne vyšla u food trucku v Curepipe na 5 MUR, tj. cca 2,50 Kč.

Chana puri s chilli pastou
Chana puri s chilli pastou

Chana pouri mi zachutnalo natolik, že mi v Česku doslova chybí. Ještě teplé kuličky si můžete ochutit chilli pastou, která se k jídlu skvěle hodí.

Food truck v Curepipe
Food truck v Curepipe

Na ulicích Mauricia často najdete stánky, které se specializují na některou z těchto smažených pochoutek. Já si gâteaux piment, samosu a chana puri nejvíce vychutnal u tohoto „modro-bílo-červeného“ food trucku v Curepipe. Food truck má své barvy i v názvu.

Dobrou chuť!