Gato arouille jsou smažené kuličky z rostliny jménem taro. Tato rostlina nám není moc známá. Její hlízy, které mohu vážit až 5 kilogramů, jsou však významnou součástní jídelníčku řady zemí Afriky a Asie. Taro se může vařit, smažit, sušit, mele se na mouku … Jeho využití je široké. Taro se pěstovalo už ve starověku. V Česku je dostupné v obchodech s asijskými potravinami, například v pražské Sapě.
Při přípravě této mauricijské chuťovky se taro nastrouhá na hrubém struhadle, přidá se zázvor, sůl, pepř, sojová omáčka a tapiokový škrob. Vytvoří se malé kuličky, které se smaží v oleji, dokud nemají zlatavou barvu. Jí se ještě teplé. Níže je i názorný video recept (v angličtině):
A jak smažené kuličky z tara chutnají? Skvěle! Vrchní vrstva je příjemně křupavá, uvnitř je však hmota vláčná. V chuti je příjemně cítit zázvor. Nejedná se ale úplně o dietní záležitost, protože kulička je trochu nasáklá olejem, v kterém se smažila.
Smažené kuličky z tara jsem si vychutnával v bistru Nam Wah Snack, jedna vyšla na 25 MUR, tedy cca 13 Kč. Okolo druhé hodiny byly již dost často všechny vyprodané.
Pokud máte rádi smažená jídla a rádi zkoušíte nové věci, gato arouille je právě pro vás.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: