Sabzi khordan (سبزی خوردن) je tradiční íránská příloha k hlavním pokrmům, skládající se z čerstvých bylinek a syrové zeleniny.
Název “sabzi khordan” pochází z perštiny, kde “sabzi” znamená “zelenina” nebo “bylinky” a “khordan” znamená “jíst”. Doslovný překlad tedy zní “bylinky k jídlu”. Sabzi khordan neodmyslitelně patří k íránské kuchyni (já jej zbožňuji!).

Sabzi khordan se podává obvykle ke grilovaným masům (například chelow kabab) nebo dušeným pokrmům. Může ale také být součástí některých typických íránských snídaňových jídel (adasi).
Skládá se především z různých druhů čerstvých bylinek a vybrané čerstvé zeleniny. Bylinky a zelenina se jí v kombinaci s hlavním pokrmem. Při konzumaci sabzi khordan se často podává čerstvý chléb (sangak, barbari, taftoon nebo lavash). Oblíbená je i kombinace sabzi khordan s bílým sýrem (panir) a vlašskými ořechy.
Typická miska sabzi khordan obsahuje například:
- Čerstvé bylinky:
- Máta (na’na – نعناع)
- Bazalka (reyhan – ریحان)
- Petrželka (jafari – جعفری)
- Koriandr (geshniz – گشنیز)
- Estragon (tarkhun – ترخون)
- Řeřicha (shahi – شاهی)
- Pažitka (piazcheh – پیازچه)
- Čerstvá zelenina a ovoce:
- Ředkvičky (torobche – تربچه)
- Čerstvá cibule (piaz – پیاز), často nakrájená na čtvrtky nebo proužky (vždy jsem narazil jen na sladkou, nepálivou cibuli)
- Pomeranč (porteghal – پرتقال) nebo jiné citrusové ovoce (například citron nebo limetka – limoo – لیمو), kterým je možné zakápnout maso
Bylinky, které se používají v sabzi khordan, se mohou lišit podle regionu, sezóny a dostupnosti.
V íránské kuchyni má sabzi khordan významnou pozici. Čerstvé bylinky a zelenina slouží k vyvážení bohatých a hutných chutí hlavních pokrmů. Íránská kuchyně obecně klade důraz na harmonii chutí a barev a sabzi khordan tuto harmonii výrazně podporuje. Bylinky jako máta, koriandr či bazalka navíc mají prokazatelně pozitivní účinky na trávení.

Čerstvé bylinky určené pro sabzi khordan se často prodávají na íránských trzích již předem připravené, omyté a svázané do malých svazků, aby byly zákazníkům snadno dostupné.
Sabzi khordan je pro mne jedním z nejlepších prvků íránské kuchyně. Pokud milujete čerstvé bylinky, budete tuto bylinkovou přílohu zbožňovat stejně jako já.
Dobrou chuť!