Sabzi khordan: tradiční íránská bylinková příloha

Sabzi khordan (سبزی خوردن) je tradiční íránská příloha k hlavním pokrmům, skládající se z čerstvých bylinek a syrové zeleniny.

Název “sabzi khordan” pochází z perštiny, kde “sabzi” znamená “zelenina” nebo “bylinky” a “khordan” znamená “jíst”. Doslovný překlad tedy zní “bylinky k jídlu”. Sabzi khordan neodmyslitelně patří k íránské kuchyni (já jej zbožňuji!).

Sabzi khordan podávané ke kebabu: čerstvé bylinky, cibule a pomeranč.
Sabzi khordan podávané ke kebabu: čerstvé bylinky, cibule a pomeranč.

Sabzi khordan se podává obvykle ke grilovaným masům (například chelow kabab) nebo dušeným pokrmům. Může ale také být součástí některých typických íránských snídaňových jídel (adasi).

Skládá se především z různých druhů čerstvých bylinek a vybrané čerstvé zeleniny. Bylinky a zelenina se jí v kombinaci s hlavním pokrmem. Při konzumaci sabzi khordan se často podává čerstvý chléb (sangak, barbari, taftoon nebo lavash). Oblíbená je i kombinace sabzi khordan s bílým sýrem (panir) a vlašskými ořechy.

Typická miska sabzi khordan obsahuje například:

  • Čerstvé bylinky:
    • Máta (na’na – نعناع)
    • Bazalka (reyhan – ریحان)
    • Petrželka (jafari – جعفری)
    • Koriandr (geshniz – گشنیز)
    • Estragon (tarkhun – ترخون)
    • Řeřicha (shahi – شاهی)
    • Pažitka (piazcheh – پیازچه)
  • Čerstvá zelenina a ovoce:
    • Ředkvičky (torobche – تربچه)
    • Čerstvá cibule (piaz – پیاز), často nakrájená na čtvrtky nebo proužky (vždy jsem narazil jen na sladkou, nepálivou cibuli)
    • Pomeranč (porteghal – پرتقال) nebo jiné citrusové ovoce (například citron nebo limetka – limoo – لیمو), kterým je možné zakápnout maso

Bylinky, které se používají v sabzi khordan, se mohou lišit podle regionu, sezóny a dostupnosti.

V íránské kuchyni má sabzi khordan významnou pozici. Čerstvé bylinky a zelenina slouží k vyvážení bohatých a hutných chutí hlavních pokrmů. Íránská kuchyně obecně klade důraz na harmonii chutí a barev a sabzi khordan tuto harmonii výrazně podporuje. Bylinky jako máta, koriandr či bazalka navíc mají prokazatelně pozitivní účinky na trávení.

Sabzi khordan podávané k íránské snídani (čočkové adasi). Pomeranč zde nahradila výborná nakládaná okurka.
Sabzi khordan podávané k íránské snídani (čočkové adasi). Pomeranč zde nahradila výborná nakládaná okurka.

Čerstvé bylinky určené pro sabzi khordan se často prodávají na íránských trzích již předem připravené, omyté a svázané do malých svazků, aby byly zákazníkům snadno dostupné.

Sabzi khordan je pro mne jedním z nejlepších prvků íránské kuchyně. Pokud milujete čerstvé bylinky, budete tuto bylinkovou přílohu zbožňovat stejně jako já.

Dobrou chuť!