Sohan: tradiční íránský karamel

Sohan (سوهان) je tradiční íránská sladkost podobná karamelu. Pochází z města Qom v Íránu, existuje však velké množství regionálních variací.

Za výraznou chuť a křupavost sohan vděčí použití šafránu, pistácií a dalších aromatických ingrediencí. Sohan patří mezi nejznámější a nejoblíbenější perské cukrovinky.

Sohan: tradiční íránský karamel. Tato nejznámější kulatá varianta vzniklá "tlučením" je z města Qom.
Sohan: tradiční íránský karamel. Tato nejznámější kulatá varianta vzniklá “tlučením” je z města Qom.

Sohan je spojen s městem Qom, kde podle dochovaných zpráv vznikl již během éry Kádžárovců (1789–1925). Tradičně se v Quomu připravoval především při významných příležitostech jako oslava perského Nového roku, svatba nebo narození dítěte. Postupně se jeho výroba rozšířila i do dalších regionů Íránu, které si vytvořily své vlastní varianty.

Sohan typický pro město Isfahán. Spousta pistácií a mandlí a těsto tenké jako papír. ❤️
Sohan typický pro město Isfahán. Spousta pistácií a mandlí a těsto tenké jako papír. ❤️

Sohan se obvykle prodává v kovových nebo plastových dózách. Doporučuje se skladovat jej na suchém místě při pokojové teplotě, odděleně od vlhkosti a zdrojů tepla. Vlhkost totiž zničí jeho křupavost.

Kousek sohanu z města Isfahán. Tenký jako papír, nádherně křupavý a bohatě posypaný oříšky.
Kousek sohanu z města Isfahán. Tenký jako papír, nádherně křupavý a bohatě posypaný oříšky.

Sohan se tradičně podává rozlámaný na menší kousky, konzumuje se rukama. Servíruje se většinou při slavnostních příležitostech s čajem nebo kávou.  Pokud milujete karamel, pak je sohan můj tip na perfektní íránský gastrosuvenýr.

Dobrou chuť!