Sohan (سوهان) je tradiční íránská sladkost podobná karamelu. Pochází z města Qom v Íránu, existuje však velké množství regionálních variací.
Za výraznou chuť a křupavost sohan vděčí použití šafránu, pistácií a dalších aromatických ingrediencí. Sohan patří mezi nejznámější a nejoblíbenější perské cukrovinky.

Sohan je spojen s městem Qom, kde podle dochovaných zpráv vznikl již během éry Kádžárovců (1789–1925). Tradičně se v Quomu připravoval především při významných příležitostech jako oslava perského Nového roku, svatba nebo narození dítěte. Postupně se jeho výroba rozšířila i do dalších regionů Íránu, které si vytvořily své vlastní varianty.

Sohan se obvykle prodává v kovových nebo plastových dózách. Doporučuje se skladovat jej na suchém místě při pokojové teplotě, odděleně od vlhkosti a zdrojů tepla. Vlhkost totiž zničí jeho křupavost.

Sohan se tradičně podává rozlámaný na menší kousky, konzumuje se rukama. Servíruje se většinou při slavnostních příležitostech s čajem nebo kávou. Pokud milujete karamel, pak je sohan můj tip na perfektní íránský gastrosuvenýr.
Dobrou chuť!