Taftoon (تافتون) je tradiční íránský chléb, který patří mezi nejstarší a nejvíce rozšířené druhy pečiva v Íránu. Taftoon je tenký, lehce pružný, základní chléb. V íránské gastronomii je velmi oblíbený.

Název “taftoon” pochází z perského slova “taftan” (تفتان), což znamená “ohřívat” nebo “péct”. Chléb se tradičně připravoval v íránských domácnostech i místních pekárnách po celá staletí.
Taftoon je typický svou jednoduchostí a nekomplikovaným způsobem přípravy. Základní ingredience pro výrobu taftoonu jsou pšeničná mouka, voda, droždí a sůl. Z těchto surovin se připraví těsto, které se následně nechá vykynout. Po vykynutí se těsto rozdělí na menší části, ty se poté ručně rozválí do plochých kruhových placek, obvykle o tloušťce několika milimetrů.

Tradiční způsob pečení chleba taftoon probíhá v peci typu tandoor. Placky těsta se ručně přichytí na stěny rozpálené pece, kde se rychle upečou do zlatohnědé podoby. Díky vysoké teplotě a rychlému pečení má taftoon charakteristickou chuť, vůni a nadýchanou strukturu.
V modernějších pekárnách se taftoon často peče v rotačních pecích. To umožňuje produkovat větší množství chleba v kratším čase při zachování kvality a autentické chuti. Rotační pece mají pohyblivé plochy, na kterých se těsto rovnoměrně upeče během otáčení.

Chleba taftoon existuje mnoho variant, které se liší podle regionu, použití ingrediencí i způsobu přípravy. Mezi nejběžnější patří:
- Základní taftoon – jednoduchá verze bez dalších přísad, používaná jako každodenní chléb.
- Taftoon s kořením – často se používá kmín, koriandr, sumak nebo kurkuma.
- Taftoon se semínky – běžně se přidávají sezamová, máková, slunečnicová nebo černucha setá, která je v Íránu oblíbená.
- Taftoon z různých druhů mouky – kromě klasické bílé mouky se používají i celozrnná nebo směsi mouk, například ječná mouka, která dává chlebu specifickou chuť.

Chléb taftoon je v íránské společnosti považován za základní potravinu. Taftoon je tradičně konzumován čerstvý, nejlépe ihned po upečení. I proto na íránských ulicích často uvidíte místní, jak si taftoon odnášejí (nebo odvážejí) domů.

Taftoon se často používá jako příloha k místním kebabům, dušeným pokrmům, polévkám a různým druhům dipů, jako je hummus nebo mast-o khiar (jogurtový dip s okurkou).
V době mé návštěvy byla cena za jednu placku chleba taftoon v základní variantě 2 250 IRR (tj. několik haléřů!), taftoon ale může stát až stovky tisíc IRR v celozrnné variantě bohatě dochucené semínky a bylinkami.
Zážitky, které mám z pekáren (nejen z Íránu, ale z celého světa), patří mezi mé nejmilejší. Práce pekařů v Asii nebo Africe je nesmírně náročná, přesto jsou velmi sdílní a milí. Mnohokrát jsem si od nich chtěl chléb koupit, ale nikdy mi to nedovolili (ano, znám taarof!).
Takže, pánové pekaři, díky alespoň touto cestou!