Taftoon: nejběžnější íránský chléb

Taftoon (تافتون) je tradiční íránský chléb, který patří mezi nejstarší a nejvíce rozšířené druhy pečiva v Íránu. Taftoon je tenký, lehce pružný, základní chléb. V íránské gastronomii je velmi oblíbený.

Taftoon: z pece právě vytažený čerstvý chléb.
Taftoon: z pece právě vytažený čerstvý chléb.

Název “taftoon” pochází z perského slova “taftan” (تفتان), což znamená “ohřívat” nebo “péct”. Chléb se tradičně připravoval v íránských domácnostech i místních pekárnách po celá staletí.

Taftoon je typický svou jednoduchostí a nekomplikovaným způsobem přípravy. Základní ingredience pro výrobu taftoonu jsou pšeničná mouka, voda, droždí a sůl. Z těchto surovin se připraví těsto, které se následně nechá vykynout. Po vykynutí se těsto rozdělí na menší části, ty se poté ručně rozválí do plochých kruhových placek, obvykle o tloušťce několika milimetrů.

Taftoon: bochánky na chléb se dnes už často hnětou a odvažují strojově. Rozválení do placky se ale stále dělá ručně.
Taftoon: bochánky na chléb se dnes už často hnětou a odvažují strojově. Rozválení do placky se ale stále dělá ručně.

Tradiční způsob pečení chleba taftoon probíhá v peci typu tandoor. Placky těsta se ručně přichytí na stěny rozpálené pece, kde se rychle upečou do zlatohnědé podoby. Díky vysoké teplotě a rychlému pečení má taftoon charakteristickou chuť, vůni a nadýchanou strukturu.

V modernějších pekárnách se taftoon často peče v rotačních pecích. To umožňuje produkovat větší množství chleba v kratším čase při zachování kvality a autentické chuti. Rotační pece mají pohyblivé plochy, na kterých se těsto rovnoměrně upeče během otáčení.

Taftoon: rotační pec výrazně usnadňuje pečení chleba. Velká část namáhavé lidské práce přesto zůstává.
Taftoon: rotační pec výrazně usnadňuje pečení chleba. Velká část namáhavé lidské práce přesto zůstává.

Chleba taftoon existuje mnoho variant, které se liší podle regionu, použití ingrediencí i způsobu přípravy. Mezi nejběžnější patří:

  • Základní taftoon – jednoduchá verze bez dalších přísad, používaná jako každodenní chléb.
  • Taftoon s kořením – často se používá kmín, koriandr, sumak nebo kurkuma.
  • Taftoon se semínky – běžně se přidávají sezamová, máková, slunečnicová nebo černucha setá, která je v Íránu oblíbená.
  • Taftoon z různých druhů mouky – kromě klasické bílé mouky se používají i celozrnná nebo směsi mouk, například ječná mouka, která dává chlebu specifickou chuť.
Taftoon: dva kousky chleba bohatě dochuceného semínky. Jeden je v celozrnné variantě.
Taftoon: dva kousky chleba bohatě dochuceného semínky. Jeden je v celozrnné variantě.

Chléb taftoon je v íránské společnosti považován za základní potravinu. Taftoon je tradičně konzumován čerstvý, nejlépe ihned po upečení. I proto na íránských ulicích často uvidíte místní, jak si taftoon odnášejí (nebo odvážejí) domů.

Taftoon: čerstvě upečený chléb se často jen zabalí do látky a na motorce přepraví na požadované místo..
Taftoon: čerstvě upečený chléb se často jen zabalí do látky a na motorce přepraví na požadované místo..

Taftoon se často používá jako příloha k místním kebabům, dušeným pokrmům, polévkám a různým druhům dipů, jako je hummus nebo mast-o khiar (jogurtový dip s okurkou).

V době mé návštěvy byla cena za jednu placku chleba taftoon v základní variantě 2 250 IRR (tj. několik haléřů!), taftoon ale může stát až stovky tisíc IRR v celozrnné variantě bohatě dochucené semínky a bylinkami.

Zážitky, které mám z pekáren (nejen z Íránu, ale z celého světa), patří mezi mé nejmilejší. Práce pekařů v Asii nebo Africe je nesmírně náročná, přesto jsou velmi sdílní a milí. Mnohokrát jsem si od nich chtěl chléb koupit, ale nikdy mi to nedovolili (ano, znám taarof!).

Takže, pánové pekaři, díky alespoň touto cestou!