Zapiekanka je pravděpodobně nejtypičtější polský fast-food. Polovina bagety, na které jsou takřka vždy houby (pieczarki) a poté vše, co si dokážete představit. Na bagetu se může přidat cibule, slanina, klobása, šunka, maso, rajčata, kukuřice … Vše se posype vrstvou sýra a zapeče.

Zapiekanki nejčastěji koupíte ve dvou velikostech: 25 cm a 50 cm. Na každou zapiekanku patří omáčka a je jen na vás, jakou si vyberete. Jedna omáčka je málo? Dejte si dvě.

Zapiekanka se stala populárním rychlým občerstvením v Polsku zejména v 70. letech 20. století. Prodávala se v pouličních stáncích a menších bistrech jako levné a syté jídlo. Postupem času se z ní stalo kultovní polské jídlo. Pokud to v Polsku přeženete s pivem nebo s vodkou, nejdete do McDonald’s na hamburger, jdete na zapiekanku.

Zapiekanki jsou všudypřítomné. Najdete je všude, množství kombinací různých náplní je nekonečné. Každý stánek nabízí několik vyhlášených. Když jsem byl naposled navštívil Polsko (červenec 2024), všude jsem bez problémů platil bezhotovostně. Platit kartou nešlo v jednom jediném podniku, který jsem chtěl navštívit. Ve vyhlášeném stánku se zapiekankami v polském Hvězdně, před kterým se táhla dlouhá fronta. Mrzelo mne to. Chuť jsem si ale napravil jinde.
Jaká je ta vaše nejoblíbenější zapiekanka?
Dobrou chuť!
🇵🇱 Chcete si užít pravou chuť Polska? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli v Polsku objevit a vychutnat si autentické místní speciality.