Flaki: polská dršťková polévka

Flaki (flaczki) je tradiční polská polévka připravovaná z hovězích drštěk. Polévka má dlouhou historii, je považována za jednu z národních polévek Polska.

Typická polská drštková polévka: flaki (flaczki).
Typická polská drštková polévka: flaki (flaczki).

Příprava flaki vyžaduje čas a péči. Hovězí drštky se důkladně očistí, několikrát propláchnou a nakrájí na menší kousky. Poté se vaří ve vývaru společně s kořenovou zeleninou (mrkev, celer, petržel), cibulí a někdy i s libečkem až do změknutí. Vývar se následně procedí a dochutí se solí, pepřem, majoránkou a případně červenou paprikou. Právě množství červené papriky a zeleniny v polévce je největším rozdílem mezi českou a polskou dršťkovou polévkou. Polská verze má výrazně méně papriky (někdy nemá žádnou) a výrazně více zeleniny (mrkve). Poláci oproti Čechům na svou dršťkovou polévku také používají i vepřové dršťky nebo dršťky z jelena.

Typická polská drštková polévka: flaki (flaczki).
Typická polská drštková polévka: flaki (flaczki).

Pro jsou drštky kontroverzní surovinou, já je ale miluji (doteď si vzpomínám, jak mne mrzelo, když v české restauraci U Kalendů nebyly zadělávané dršťky a já si tak musel objednat něco jiného 😢). Flaki si rád dopřeji při každé návštěvě Polska. Polévka na fotografiích je z bistra Katarzynka v polské Toruni. Jedna porce vyšla na 15 polských zlotých (90 Kč) a byla naprosto dokonalá.

Dobrou chuť!

❤️ Ochutnejte to nejlepší z Polska! Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli v Polsku objevit a vychutnat si autentické místní speciality.