Baklava Gavar je speciální druh baklavy, která pochází ze stejnojmenné oblasti v Arménii. Patří mezi nejznámější sladkosti v celé Arménii. Byla zapsána na arménský seznam nehmotného kulturního dědictví, což zdůrazňuje její význam v arménské kuchyni.
Mezi základní ingredience baklavy Gavar patří velké množství speciálně očištěných a usušených vlašských ořechů, ten nejlepší horský med a spousta rozpuštěného másla. Baklava má přibližně 25 vrstev a med se do ní přidává ještě horký, což údajně pomáhá zachovat její chuť a kvalitu po delší dobu.

Turecká baklava se do města Gavar, který leží u západního břehu jezera Sevan, pravděpodobně dostala s arménskými uprchlíky. Ti okolo roku 1830 utíkali z Osmanské říše. Na přípravě sladkosti se podílí mnoho lidí, každý zodpovídá za nějaký úkol. Někdo třídí ořechy, někdo připravuje těsto, někdo zakrývá baklavu při pečení v troubě, aby se seshora nespálila.
Pokud jste někdy obdivovali umění italských mistrů „pizzařů„, doporučuji si pustit následující video zachycující postup výroby baklavy Gavar:
Pakhlava, bakhlava a baklava
S baklavou se jde v Arménii setkat pod několika podobnými názvy. Ve východní arménštině se dezertu říká „pakhlava“, zatímco v západní arménštině se jí říká „bakhlava“. Velké části současného Turecka byly dříve součástí Arménie a turečtina nemá zvuk „kh“. Tak se z „bakhlavy“ stala „baklava“. Tento název pak převzaly i další jazyky a národy.
Já jsem měl možnost ochutnat baklavu z města Gavar v restauraci Tavern Yerevan Khorenatsi. Porce vyšla na 1 300 AMD, tj. cca 80 Kč.
Dobrou chuť!