Gata aneb arménský sladký koláč

Gata je arménská pochoutka, která je mnohem více podobná místnímu chlebu než koláči. I něco tak jednoduchého jako je toto sladké pečivo, může mít hluboké kulturní a historické kořeny.

Sladký arménský koláč gata
Sladký arménský koláč gata

Gata je v Arménii velmi oblíbená a každá rodina či region ji připravuje trochu jinak. Co je ale společné, je sladká náplň, která se skládá z mouky, přepuštěného másla, cukru, vanilky a někdy i arménského koňaku nebo rumu.

Sladký arménský koláč gata
Sladký arménský koláč gata

Jedna z nejznámějších verzí gaty pochází z vesnice Geghard, která se nachází v údolí Horní Azat. Tato oblast je známá svým klášterem, který byl vytesán do skály již ve 4. století. Klášter a okolní vesnice mají svou vlastní, jedinečnou verzi gaty, která je bohatě zdobená a mnohem větší než gata na jiných místech. Klášter byl založen v době, kdy byli křesťané pronásledováni, stal se tajným místem modlitby. Po uznání křesťanství jako státního náboženství v Arménii se klášter stal místem svobodného náboženského vyjádření a gata začala být spojována se „sladkostí svobody.“

Sladký arménský koláč gata s borůvkovo - citronovou náplní
Sladký arménský koláč gata s borůvkovo – citronovou náplní

V současné době je gata často používána jako symbol štěstí a svobody v různých životních etapách. Je tradicí péct gatu při svatbách a lámat ji nad hlavami novomanželů jako symbol požehnání a štěstí. Gata se často dává jako dárek přátelům a rodině, kteří se chystají na cestu, jako symbol dobrých přání a šťastného návratu. Na Silvestra se gata peče s mincí uvnitř. Pokud se při krájení nůž dotkne mince, nebude příští rok šťastný. Naopak ten, kdo dostane kousek gaty s mincí, bude mít štěstí dostatek.

Sladký arménský koláč gata s meruňkovo - tymiánovou náplní
Sladký arménský koláč gata s meruňkovo – tymiánovou náplní

Tradičně se gata připravovala v peci tonir, nyní se již peče v troubách. Nejčastěji se konzumuje na Hromnice („Tiarn’ndaraj“), které v arménském kalendáři nastávají 40 dní po Vánocích. V arménských pekařstvích a obchodech ji ale dnes najdete celoročně.

Čerstvě upečená gata
Čerstvě upečená gata

Já jsem sice do vesnice Geghard nezavítal, měl jsem ale skvělou možnost ochutnat čerstvě upečenou gatu ve specializovaném pekařství u chrámu Haghartsin. Ti mají tuto pochoutku v nabídce v těchto variantách a cenách:

  • tradiční – 1 000 AMD (tj. cca 60 Kč)
  • meruňka a tymián – 1 500 AMD (tj. cca 90 Kč)
  • borůvka a citrón – 1 500 AMD (tj. cca 90 Kč)
  • sýr a estragon – 1 500 AMD (tj. cca 90 Kč)
  • fíky a vlašské ořechy – 2 000 AMD (tj. cca 120 Kč)
  • sýr brie a meruňkový džem – 4 000 AMD (tj. cca 240 Kč)
Příprava sladkého koláče gata
Příprava sladkého koláče gata

Zajímavé pro mne bylo zejména pozorovat přípravu náplní, jedná se totiž v podstatě „jen“ opět o ochucené těsto, jehož základem je mouka.

Pec na pečení sladkého koláče gata
Pec na pečení sladkého koláče gata

Gatu zde pečou v peci vytápěné dřevem a to její chuť povznáší o další úroveň. V pekařství jsou navíc nesmírně milí a ochotní, rádi zapózují nebo vám dokonce gatu znovu ohřejí v peci.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Sladká gata má ale mnoho tvarů a chutí. V chrámu Tatev jsem tak měl to neuvěřitelné štěstí a od sester jsem jako dárek dostal místní gatu požehnanou přímo otcem Mikayelem.

Požehnaná gata z klášteru Tatev
Požehnaná gata z klášteru Tatev

Tato gata měla již mnohem menší rozměry a nevědět, že se jedná o gatu, považoval bych ji za úplně jiné pečivo.

Požehnaná gata z klášteru Tatev
Požehnaná gata z klášteru Tatev
Náplň malé verze koláče gata
Náplň malé verze koláče gata

Gatu ale seženete i ve všech supermarketech. Jedno kousek stojí 250 AMD, tj. cca 15 Kč.

Obal gaty ze supermarketu
Obal gaty ze supermarketu
Gata ze supermarketu
Gata ze supermarketu

Gata je určitě sladkost, kterou by měl ochutnat každý, kdo Arménii navštíví.

Dobrou chuť!