Gata je arménská pochoutka, která je mnohem více podobná místnímu chlebu než koláči. I něco tak jednoduchého jako je toto sladké pečivo, může mít hluboké kulturní a historické kořeny.

Gata je v Arménii velmi oblíbená a každá rodina či region ji připravuje trochu jinak. Co je ale společné, je sladká náplň, která se skládá z mouky, přepuštěného másla, cukru, vanilky a někdy i arménského koňaku nebo rumu.

Jedna z nejznámějších verzí gaty pochází z vesnice Geghard, která se nachází v údolí Horní Azat. Tato oblast je známá svým klášterem, který byl vytesán do skály již ve 4. století. Klášter a okolní vesnice mají svou vlastní, jedinečnou verzi gaty, která je bohatě zdobená a mnohem větší než gata na jiných místech. Klášter byl založen v době, kdy byli křesťané pronásledováni, stal se tajným místem modlitby. Po uznání křesťanství jako státního náboženství v Arménii se klášter stal místem svobodného náboženského vyjádření a gata začala být spojována se „sladkostí svobody.“

V současné době je gata často používána jako symbol štěstí a svobody v různých životních etapách. Je tradicí péct gatu při svatbách a lámat ji nad hlavami novomanželů jako symbol požehnání a štěstí. Gata se často dává jako dárek přátelům a rodině, kteří se chystají na cestu, jako symbol dobrých přání a šťastného návratu. Na Silvestra se gata peče s mincí uvnitř. Pokud se při krájení nůž dotkne mince, nebude příští rok šťastný. Naopak ten, kdo dostane kousek gaty s mincí, bude mít štěstí dostatek.

Tradičně se gata připravovala v peci tonir, nyní se již peče v troubách. Nejčastěji se konzumuje na Hromnice („Tiarn’ndaraj“), které v arménském kalendáři nastávají 40 dní po Vánocích. V arménských pekařstvích a obchodech ji ale dnes najdete celoročně.

Já jsem sice do vesnice Geghard nezavítal, měl jsem ale skvělou možnost ochutnat čerstvě upečenou gatu ve specializovaném pekařství u chrámu Haghartsin. Ti mají tuto pochoutku v nabídce v těchto variantách a cenách:
- tradiční – 1 000 AMD (tj. cca 60 Kč)
- meruňka a tymián – 1 500 AMD (tj. cca 90 Kč)
- borůvka a citrón – 1 500 AMD (tj. cca 90 Kč)
- sýr a estragon – 1 500 AMD (tj. cca 90 Kč)
- fíky a vlašské ořechy – 2 000 AMD (tj. cca 120 Kč)
- sýr brie a meruňkový džem – 4 000 AMD (tj. cca 240 Kč)

Zajímavé pro mne bylo zejména pozorovat přípravu náplní, jedná se totiž v podstatě „jen“ opět o ochucené těsto, jehož základem je mouka.

Gatu zde pečou v peci vytápěné dřevem a to její chuť povznáší o další úroveň. V pekařství jsou navíc nesmírně milí a ochotní, rádi zapózují nebo vám dokonce gatu znovu ohřejí v peci.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Sladká gata má ale mnoho tvarů a chutí. V chrámu Tatev jsem tak měl to neuvěřitelné štěstí a od sester jsem jako dárek dostal místní gatu požehnanou přímo otcem Mikayelem.

Tato gata měla již mnohem menší rozměry a nevědět, že se jedná o gatu, považoval bych ji za úplně jiné pečivo.


Gatu ale seženete i ve všech supermarketech. Jedno kousek stojí 250 AMD, tj. cca 15 Kč.


Gata je určitě sladkost, kterou by měl ochutnat každý, kdo Arménii navštíví.
Dobrou chuť!