Nraneh: polévka s jehněčím masem


Polévka nraneh patří mezi starobylé arménské recepty. Základem je vývar s jehněčím masem, který je ochucený šťávou z granátových jablek a zelenými výhonky z červené řepy. V polévce najdete také rýži, hrášek, ozdobená je jemně sekanými lístky koriandru.

Nraneh, polévka z jehněčího masa
Nraneh, polévka z jehněčího masa

Na tuto polévku nenarazíte na mnoho místech, na internetu o ní není skoro žádná zmínka a není ani v kuchařce, kterou jsem si přivezl z Arménie. V Jerevanu ji servírují v restauracích Lavash nebo Sherep. Já si ji dal právě v restauraci Lavash.

Nraneh, polévka z jehněčího masa
Nraneh, polévka z jehněčího masa

Jedna porce zde vyšla na 2 000 AMD, tj. cca 120 Kč. Jehněčí maso bylo doměka uvařené, prakticky se rozpadalo. Vývar, v kterém je jako jedna z ingrediencí pro nás netradičně použita šťáva z granátových jablíček, byl dokonalý. Nraneh osobně zařazuji mezi nejlepší a nejzajímavější jídla, která jsem v Arménii ochutnal.

Pokud máte rádi jehněčí maso, nraneh je jasná volba. Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: