Bulharské pivo


Bulharsko je ve spotřebě piva daleko za Českem, umístilo se až na 15. místě ve spotřebě na hlavu (181 litrů na osobu za rok vs. 63 litrů). Česko má v bulharském pivovarnictví svou stopu – český sládek František Milde založil v roce 1882 v Šumenu továrnu na pivo značky Shumensko a také pomohl založit bulharský pivovarský svaz.

Pivo Kamenitza

Prvním pivem, které jsem na pobřeží Černého moře ochutnal, bylo pivo Kamenitza s lvem ve znaku. To patří v Bulharsku k jedněm z nejprodávanějších, založeno bylo již v roce 1881. Pivo jsem si dal k obědu v městečku Balčik a žízeň zahnalo spolehlivě.

Pivního bar Key

Při návštěvě pivního baru Key jsem pak měl možnost ochutnat mnohem bohatší škálu bulharských piv – směr degustace byl zprava doleva. Ležák Shumensko z pivovaru, který spoluzakládal český pivovarník, základní druh piva. Následoval pale ale z řemeslného pivovaru Glarus. Ten na toto pivo používá chmel z Ameriky a Slovinska. Lehké a pitelné pivo se svěží chutí. Jako třetí jsem ochutnal Glarus Hazelnut – tmavé pivo kombinující pět druhů sladu s chutí pečených lískových oříšků. Za mne velmi zajímavá chuť.

Pivo Chisto i Prosto (v překladu čisté a jednoduché) z nano pivovaru Trima i Dvama (tři a dva) už zaujalo výrazně více. Předposledním pivem byla Chipa IPA ze stejného pivovaru jako Chisto i Prosto. Luxus, který by podle mne neurazil ani žádného Čecha. Posledním pivem pak byl Pale Ale z mikro pivovaru Kazan Artizan ze Sofie a jednoznačný vítěz.

Určitě se nepovažuji za pivního experta, ale bulharská piva zejména z malých řemeslných pivovarů podle mne za vyzkoušení rozhodně stojí.

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *