Restaurace Rhomphaia, Balčik


Na návštěvu městečka Balčik, které leží přibližně 40 kilometrů od Varny, jsem se hodně těšil. Jeho historie sahá až do období Thráků, patří mezi nejstarší bulharská města. Obklopují jej terasy, které postupně sestupují až k Černému moři. Žije v něm jen něco málo přes 11 tisíc obyvatel. Do Balčiku se z Varny snadno dostanete přímým autobusovým spojením, cesta trvá přibližně hodinu a vyjde na 80 Kč.

V Balčiku jsem měl předvybrány dvě restaurace vařící typickou venkovskou bulharskou kuchyni, jenže … První restaurace byla rezervována pro soukromou společnost, druhá pak nebyla otevřená ani hodinu po začátku otvírací doby (nutno dodat, že se jednalo o sobotu již mimo hlavní sezónu). Volba tak padla na restauraci Rhomphaia ležící přímo na pobřeží.

S krásným výhledem přímo na moře jsem nemohl začít jinak než rybí polévkou. K ní mi přinesli v samostatné mističce i pálivou omáčku a citron. Porce byla obrovská, stejně jako u rumunských polévek se mohlo jednat o 300 – 400 ml.

Příjemně mne ale překvapilo velké množství rybího masa, které v polévce bylo. Rybí maso bylo křehké, zcela bez kostí, s přídavkem pálivé omáčky byla polévka lehce pikantní a velmi chutná. Rybí polévka vyšla na necelých 80 Kč.

Jako další chod a spíše jen chuťovku jsem si objednal smažené mořské ryby goby, které se nejčastěji nacházejí právě v Černém moři. Rybí maso bylo opět krásně křehké, na rozdíl od grundlí bylo nutné odstranit kosti, které jsou příliš velké na to, aby se jedly. Smažené ryby goby vyšly přibližně na 160 Kč.

Pak už následovala jen sklenka bulharské brandy Pliska a já se vydal dál po pobřeží Černého moře.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *