Bulharská brandy Pliska


Pliska je bulharská pálenka, která se vyrábí z místních vinných hroznů. Patří mezi tradiční bulharské alkoholické nápoje. Značka je pojmenována po prvním hlavním městě Bulharska. Brandy se vyrábí klasickým postupem, pět let zraje v malých dubových sudech po sherry, v kterých dostává svou typickou zlatou barvu. V případě Plisky se tak jedná o VSOP (very special old pale) brandy. Získala již 45 ocenění a medailí z rozličných mezinárodních výstav.

Možná se ptáte, jaký je rozdíl mezi brandy a koňakem. Brandy je destilát z vinných hroznů, v překladu doslova znamená „pálené víno“. Jako koňak je pak označována brandy pocházející z okolí francouzského města Cognac, která se vyrábí z konkrétních odrůd hroznů a je dvojnásobně destilovaná a zraje minimálně dva roky ve francouzském sudu.

Brandy Pliska
Brandy Pliska

Barva je jantarová, ve vůni je cítit vanilka a med. V Bulharsku se jedná o jeden z nejoblíbenějších alkoholických nápojů. Pliska obsahuje 36 % alkoholu.

Brandy Pliska
Brandy Pliska

Plisku jsem měl možnost ochutnat v restauraci Rhomphaia v malém městečku Balčik na pobřeží Černého moře. Jeden panák 5 cl vyšel přibližně na 60 Kč.

Na zdraví a pijte s rozumem!

❤️ Zažijte pravou chuť Bulharska! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma kompletního průvodce, který vám pomůže objevit a vychutnat si autentické bulharské pokrmy a nápoje během vaší cesty.