Bulharská brandy Pliska


Bulharská brandy Pliska je pálenka, která se vyrábí z místních vinných hroznů. Značka je pojmenována po prvním hlavním městě Bulharska. Brandy se vyrábí klasickým postupem, pět let zraje v malých dubových sudech po sherry, v kterých dostává svou typickou zlatou barvu. V případě Plisky se tak jedná o VSOP (very special old pale) brandy. Získala již 45 ocenění a medailí z rozličných mezinárodních výstav.

Možná se ptáte, jaký je rozdíl mezi brandy a koňakem. Brandy je destilát z vinných hroznů, v překladu doslova znamená „pálené víno“. Jako koňak je pak označována brandy pocházející z okolí francouzského města Cognac, která se vyrábí z konkrétních odrůd hroznů a je dvojnásobně destilovaná a zraje minimálně dva roky ve francouzském sudu.

Brandy Pliska

Barva je jantarová, ve vůni je cítit vanilka a med. V Bulharsku se jedná o jeden z nejoblíbenějších alkoholických nápojů. Brandy Pliska obsahuje 36 % alkoholu.

Plisku jsem měl možnost ochutnat v restauraci v malém městečku Balčik na pobřeží Černého moře. Jeden panák 5 cl vyšel přibližně na 60 Kč.

Na zdraví a pijte s rozumem!

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *