Bulharský sýr sirene


Sirene je v Bulharsku oblíbený typ měkkého sýra, který se může vyrábět z kravského, kozího, ovčího nebo buvolího mléka. Je naložený ve slaném nálevu, někdy se mu také říká bulharská feta. Pro Čechy může být lákavé přirovnání k balkánskému sýru, který si často dáváme do šopského salátu. Oproti tomuto českému sýru je pro mne ale bulharský sýr sirene mnohem jemnější a chuťově zajímavější.

V obchodech najdete širokou nabídku sýrů sirene, nejčastěji jsou sýry baleny po 400 a 200 gramech. Ceny jsou různé a závisí na značce a velikosti balení. Cenový rozdíl mezi kravským, ovčím a kozím sirene není velký. Nejdražší je sýr z buvolího mléka, i proto se často buvolí mléko míchá s kravským.

Bulharský sýr sirene z buvolího mléka
Bulharský sýr sirene z buvolího mléka

Bulharský sýr sirene z buvolího (30 %) a kravského mléka (70 %). Toto velké 400 g balení vyšlo na 140 Kč (35 Kč za 100 gramů).

Bulharský sýr sirene z kozího mléka
Bulharský sýr sirene z kozího mléka

Kozí sýr sirene je chuťově zřejmě nejvýraznější. Balení 200 gramů vyšlo na 80 Kč (100 gramů za 40 Kč).

Bulharský sýr sirene z kravského mléka
Bulharský sýr sirene z kravského mléka

Varianta sýru sirene z kravího mléka mi výrazně voní i chutná po kvalitním bílém jogurtu. Toto 200 g balení vyšlo na 55 Kč (100 gramů za 27 Kč).

Pokud máte rádi sýry, pak doporučuji si sýr sirene přivézt domů. Já si naposledy přivezl 2 kilogramy všech možných variant a už teď vím, že budou snězeny velmi rychle.