Sirene je v Bulharsku oblíbený typ měkkého sýra, který se může vyrábět z kravského, kozího, ovčího nebo buvolího mléka. Je naložený ve slaném nálevu, někdy se mu také říká bulharská feta. Pro Čechy může být lákavé přirovnání k balkánskému sýru, který si často dáváme do šopského salátu. Oproti tomuto českému sýru je pro mne ale bulharský sýr sirene mnohem jemnější a chuťově zajímavější.
V obchodech najdete širokou nabídku sýrů sirene, nejčastěji jsou sýry baleny po 400 a 200 gramech. Ceny jsou různé a závisí na značce a velikosti balení. Cenový rozdíl mezi kravským, ovčím a kozím sirene není velký. Nejdražší je sýr z buvolího mléka, i proto se často buvolí mléko míchá s kravským.

Bulharský sýr sirene z buvolího (30 %) a kravského mléka (70 %). Toto velké 400 g balení vyšlo na 140 Kč (35 Kč za 100 gramů).

Kozí sýr sirene je chuťově zřejmě nejvýraznější. Balení 200 gramů vyšlo na 80 Kč (100 gramů za 40 Kč).

Varianta sýru sirene z kravího mléka mi výrazně voní i chutná po kvalitním bílém jogurtu. Toto 200 g balení vyšlo na 55 Kč (100 gramů za 27 Kč).
Pokud máte rádi sýry, pak doporučuji si sýr sirene přivézt domů. Já si naposledy přivezl 2 kilogramy všech možných variant a už teď vím, že budou snězeny velmi rychle.